Gabriel Achim, un tanar de 28 de ani, a investit 5.000 de euro intr-o plantatie de 1.500 mp cu mure si zmeura, amplasata in judetul Calarasi. Suma a vizat pregatirea terenului, achizitionarea butasilor si drajonilor, spalierilor si sarmei pentru plantare. In plus, antreprenorul a utilizat acesti bani si pentru forarea unui put pentru verile secetoase. In prezent, plantatia a fost extinsa la 5.000 mp prin inmultirea butasilor, urmand ca in 2 ani aceasta sa ocupe 2 hectare.
Plantatia de zmeura si mure: conditiile afacerii
Suprafata optima de la care se poate porni o astfel de afacere este de minim 1.000 mp, in al doilea an aceasta putand ajunge deja la 3.000 mp intrucat plantele se inmultesc foarte repede. Pentru cei 1.000 mp sunt necesare in jur de 700 de plante, costul unei bucati fiind de 6 lei. La aceasta suma se adauga o serie de cheltuieli anuale precum ingrijirea terenului, indepartarea buruienilor, legarea cu sarma si recoltarea, activitati pentru care sunt necesari aproximativ 2.000 de lei.
Recuperarea investitiei se poate realiza inca din primul an de activitate, in procent de 70-100%.
Pe un hectar pot fi plantate 7.000 de fire care pot produce din al doilea an 35.000 de kilograme de fructe, care pot fi comercializate en-gros la pretul de 9 lei/kg, respectiv 18 lei/kg in cazul culturilor bio. “Se scot bani si din producerea butasilor si drajonilor deoarece planta produce si rasaduri care pot fi vandute. Daca fermierul are unde comercializa repede fructele, deoarece, repet este o fructa perisabila, poate produce la un hectar 50.000-60.000 euro pe an. Insa, pentru un hectar iti trebuie timp cateva veri pentru a gasi clienti, deoarece in lunile iulie, august, septembrie, va trebui sa vinzi 25-30 tone. Clientii se gasesc in timp in randul cofetariilor sau cumparatorii din piete”, explica Gabriel Achim.
Pe un hectar pot fi plantate 7.000 de fire care pot produce din al doilea an 35.000 de kilograme de fructe, care pot fi comercializate en-gros la pretul de 9 lei/kg, respectiv 18 lei/kg in cazul culturilor bio. “Se scot bani si din producerea butasilor si drajonilor deoarece planta produce si rasaduri care pot fi vandute. Daca fermierul are unde comercializa repede fructele, deoarece, repet este o fructa perisabila, poate produce la un hectar 50.000-60.000 euro pe an. Insa, pentru un hectar iti trebuie timp cateva veri pentru a gasi clienti, deoarece in lunile iulie, august, septembrie, va trebui sa vinzi 25-30 tone. Clientii se gasesc in timp in randul cofetariilor sau cumparatorii din piete”, explica Gabriel Achim.
Fermierul a investit pana in prezent in plantatia pe care o detine peste 10.000 de euro. “Pe viitor doresc sa extind plantatia la 2 hectare si intr-o camera mare de congelare pentru a conserva produsul nevandut in ziua respectiva, astfel incat pretul per kilogram sa nu scada. Sunt tanar, am tot viitorul in fata si ne bazam foarte mult si pe sprijinul Uniunii Europene”, considera Achim.
Profitul obtinut de antreprenor pe luna se ridica la 1.500 de euro, estimarile pentru acest an fiind de 3.000 de euro pe luna.
Sursa: wall-street.ro