Extrem de greu de combătut prin metode ecologice, buruienile nu doar că întârzie dezvoltarea normală a plantelor concurând cu acestea pentru lumină, apă și elemente nutritive, dar contribuie decisiv și la diminuarea cantitativă și calitativă a producției obținute. Bătălia cu buruienile depinde de locul unde se află grădina, într-o zonă deschisă sau într-o zona înconjurată de terenuri lucrate și îngrijite, de calitatea solului dar și de cât de bine și constant a fost lucrat și întreținut solul din grădină.
Practic, o soluție radicală care să te ajute să scapi de buruieni definitiv, nu există, dar poți limita la maximum apariția și dezvoltarea acestora. Chiar dacă pare greu de crezut, apariția buruienilor este cauzată și de o serie de greșeli pe care grădinarii le fac frecvent, fără să știe asta, greșeli care duc la înmulțirea excesivă a plantelor nedorite din grădină. În continuare Agrointeligența vă prezintă o selecție de zece sfaturi practice pentru a combate eficient vegetația nedorită.
1. LUCREAZĂ TERENUL ÎN TOTALITATE, FĂRĂ A LĂSA SPAȚII NEVALORIFICATE
Orice zonă necultivată și nelucrată este un paradis pentru buruieni. Împrejmuiește curtea și grădina și folosește o plasă specială care să prevină împrăștierea semințelor, dacă grădina ta este izolată.
Buruienile cresc şi se înmulţesc mai repede decât orice plantă de cultură. Sapă de câteva ori pământul acoperit cu volbură sau pir şi le vei împiedica să mai încolţească. Este una din cele mai bune soluţii pentru ierburile anuale, care nu trebuie lăsate să înflorească şi să îşi scuture seminţele pe sol. Dacă ai tăiat cu sapa buruienile tinere, care nu au seminţe, le poţi lăsa să se usuce şi să se descompună în grădină, să îngraşe pământul. Dacă ierburile au deja seminţe, ar fi bine să le arzi, nu să le foloseşti la compost.
2. FOLOSEȘTE MULCI
Mulcirea este un proces pe cât de simplu pe atât de benefic plantelor și presupune acoperirea solului cu materiale de origine vegetală sau nu. Scopul: menținerea umidității în sol și împiedicarea buruienilor de a mai crește. Poate fi făcută și cu folie specială din plastic, singura diferență fiind că mulciul vegetal oferă și anumite substanțe nutritive solului.
Mulciul pote fi organic sau anorganic. Mulciul organic este ca şi orice material natural: iarba, paie, rumeguş, ace de pin, frunze etc. Mulciul anorganic poate fi constituit din pietriș, materiale pentru acoperișuri, polietilenă, spanbond, precum și alte materiale nețesute.
Mulciul este indicat a fi flosit în grădină pentru a proteja pământul de plantele nedorite. Mulciul înseamnă un amestec de paie, talaș sau frunze uscate în strat de 2-4 cm grosime. Lipsa soarelui și izolația formată de mulci blochează dezvoltarea buruienilor și împiedică înmulțirea lor.
Îngrijește-te să acoperi grădina cu un strat organic protector, alcătuit din frunze marunțite, paie de ovăz, iarbă uscată, rumeguș, coajă de copac mărunțită și compost, fiindcă va avea un dublu rol: fertilizator și protector. Atenție la elementele bogate în azot, precum iarbă uscată, pe acestea evită să le așezi prea aproape de tulpina plantelor.
3. ÎNDEPĂRTEAZĂ MEREU BURUIENILE NOI CARE APAR
Păstrează gradina mereu curată deoarece pe lângă aspectul neplăcut ce-l conferă, buruienile consumă inutil nutrienții din sol. În situații extreme, acestea pot chiar să ducă la “sufocarea” plantelor de cultură, aflate în incapacitate de apărare. Rupe constant frunzele acestora și florile înainte de a face semințele, astfel te asiguri că buruienile nu se vor înmulți prin semințe.
4. GESTIONEAZĂ BINE SUPRAFEȚELE LUCRATE
Nu săpa decât porțiunea de grădină pe care o vei lucra. Dacă vei săpa dintr-o dată toată suprafața dar nu vei definitiva lucrările, practic vei planta buruienile care își lasă semințele la suprafața solului.
5. FOLOSEȘTE ISTEȚ IARBACOSITA ȘI USCATĂ, RUMEGUȘUL ȘI ACELE DE BRAD
Iarba cosită este bogată în azot, fiind și cel mai des și la îndemână material folosit pentru mulcire. Înainte de a fi împrăștiată pe locurile alese, iarba este indicat să fie zvântată, adică să se mai ofilească sau chiar să se usuce. Mai mult, este recomandat ca iarba să se împrăștie în strat subțire, de cel mult 8 cm, deoarece va duce la supra-încălzirea substratului care ar putea pune probleme în perioada de vară.
Rumegușul și talașul au o reacție slab acidă, fiind foarte indicate pentru culturile de legume și fructe perene. Nu este indicat ca acest mulci să fie aplicat în culturile anuale, deoarece, după recoltare, se va amesteca cu substratul de pământ și în timp duce la creșterea acidității, sărăcirea în azot și deteriorarea stratului fertil. Se va utiliza împreună cu apa de bălegar, cenușă, făină de oase, „apă” de găinaț.
Acele de brad pot fi folosite doar în situația în care se află într-un proces avansat de descompunere. Coaja tânără de brad și acele de conifere ar fi bine să stea o vreme la compostare, cam un an, înainte de a le utiliza în grădină.
6. NU LĂSA MARGINEA EXTERIOARĂ A GRĂDINII NEÎNGRIJITĂ
Semințele buruienilor de aici vor ajunge în grădina ta și vor face lupta ta pentru a scăpa de buruieni să fie inutilă. Dacă buruienile ajung la tine în curte de la vecini, sapă un şanţ adânc şi îngust pe lângă gard şi acoperă-l cu folii groase din plastic. Umple apoi şanţul cu pământul săpat sau cu pietriş decorativ. Rădăcinile buruienilor nu vor mai putea trece prin zidul de plastic şi vei scăpa de invadatori.
7. NU FOLOSI BURUIENI ÎNFLORITE SAU CARE AU LEGAT SEMINȚE LA FABRICAREA MULCIULUI
Pe lângă iarba cosită sunt bune și buruienile, care pot fi utilizate ca bază pentru mulcire, dar în nici un caz nu este indicat să folosești buruieni înflorite sau și mai grav, care au legat deja semințe. Astfel de plante pot duce la înmulțirea excesivă a buruienilor. Semințele lor sunt extrem de rezistente.
8. FOLOSEȘTE RAZELE SOLARE
Astrul zilei îţi vine în ajutor, dacă vrei să scapi de ierburi pe o suprafaţă mai mică din grădină, spre exemplu un rond în care vrei să plantezi flori de vară. Sapă bine pământul şi udă-l din abundenţă. Acoperă suprafaţa săpată cu o folie de plastic şi îngroapă marginile în pământ, să nu intre deloc aer proaspăt. Lasă soarele să încingă solul şi să distrugă seminţele de buruieni timp de trei sau patru săptămâni. Apoi, poţi cultiva flori noi.
9. SMULGE BURUIENILE FIR CU FIR
Cea mai simplă metodă este să smulgi ierburile cu tot cu rădăcină, ori de câte ori apar. Înainte de a te înarma cu mănuşi să le pliveşti, udă bine grădina. Dacă rădăcinile rămân în pământul uscat, în câteva zile vor creşte buruieni noi.
10. BĂTĂTOREȘTE PĂMÂNTUL ÎN ZONELE LIMITĂ ALE GRĂDINII
Procedura este o soluție bună pentru decontaminarea naturală a pământului. Pământul bătătorit se lasă în repaus pentru un an, iar la desțelenire trebuie avut grijă să nu contaminezi solul cu semințe.
DACA V=A PLACUT ACEST ARTICOL DISTRIBUITI PE FACEBOOK