Doctorul Plantelor: Sfaturi pentru combaterea dăunătorilor din răsadniţe, solarii şi sere

sâmbătă, 18 februarie 2017

Sfaturi pentru combaterea dăunătorilor din răsadniţe, solarii şi sere



Pentru obţinerea unor răsaduri viguroase, sănătoase şi pentru evitarea pierderilor provocate de boli şi dăunători în sere, solarii şi răsadniţe, specialiştii Unităţii Fitosanitare Alba recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire şi combatere:
1.Amplasarea răsadniţelor se va face în locuri adăpostite,însorite şi pe cât posibil nu în acelaşi loc ca în anul precedent.
2.Înainte de utilizare se va face dezinfecţia tocurilor răsadniţelor, ramelor, uneltelor cu zeama bordeleză tip,,Mif” = 2%.
3. Amestecul de pământ va fi pregătit cu 5-7 zile înainte din nisip curat, mraniţă bine fermentată şi cernută. Pământul va fi luat din locuri unde nu s-au erbicidat culturile, de preferinţă din lucerniere, mirişti sau muşuroaie. Dacă amestecul de pământ este refolosit ,se va dezinfecta obligatoriu,eficientă fiind zeama bordeleză tip ,, Mif” = 0,5%. Se va respecta timpul de pauză până la semănat 12-14 zile,timp în care amestecul se acoperă cu prelată şi se lopătează de 3-4 ori.
4. Dacă nu s-a făcut dezinfecţia solului cu această soluţie ,înainte de semănat cu 5-7 zile,amestecul se poate trata cu unul din produsele: Captadin 50 PU= 0,25%. prin prăfuire sau prin stropire cu soluţie de Previcur energy = 0,1% sau Topsin M 70 = 0,1% câte 3-4 l soluţie/mp.
5.Sămânţa de tomate,vinete,castraveţi,varză, salată,ardei poate fi tratată înainte de semănat cu 2-3 zile ,cu unul din produsele;Captadin 50 PU = 4gr./kg. sămânţa; sau Previcur 20 ml/ kg sam. sau Apron XL 350 ES = 1 ml/ kg. sam., prin prăfuire sau umectare.
6. Imediat după semănat,atât în răsadniţe cât şi în sere sau solarii, se stropeşte patul germinativ la suprafaţă cu 10 – 15 litri suspensie/mp. de semănătură cu: Previcur energy = 0,1% sau Captadin 50 PU = 0,2% sau Topsin 500 SC = 0,15% sau Merpan 50 WP = 0,2%.
7. Deoarece bolile răsadurilor sunt favorizate de temperaturi ridicate şi exces de umiditate se vor lua măsuri de aerisire zilnică, în special în perioada amiezii, dar fără a provoca şocuri mari de temperatură, care să sensibilizeze răsadurile.
8. Plantele răsărite sau repicate se vor trata săptămânal cu unul din produsele: Previcur energy = 0,1% sau Acrobat MZ 90 = 0,2% sau Bravo 500 SC = 0,2% sau Aliette 80WG= 0,2% sau Captadin 50 PU = 0,2% sau Champ 77 WP =0,3% sau Ridomil Gold MZ 68 wg = 0,25% SAU Topsin 500 SC = 0,15% sau Teldor = 0,08% sau Verita = 0,25%. Se vor utiliza 15 – 20 ltr. suspensie/100 mp, la interval de 6-7 zile.
Cele mai bune rezultate se vor obţine dacă se amestecă un produs cu acţiune preventivă cu un altul cu acţiune curativă( la doza jumătate pentru fiecare produs de contact). Produsele de protecţia plantelor vor fi alternate pentru a nu crea rezistenţă.
9. La apariţia focarelor de boală,plantele bolnave se smulg şi se distrug iar golurile se dezinfectează chimic (Previcur energy = 0,1% ( 3 l sol./mp) sau Sulphur 80 WG = 0,3%).
10. Pentru stimularea răsadurilor de legume se recomandă unul din produsele: Atonik = 5ml/10 litri apa sau Stabilan 0,1% sau Cycogan 400 = 0,1%( 1 l. sol./mp)
11. Alungirea exagerată a răsadurilor poate fi stagnată ,prin tratarea plantelor,după apariţia celei de-a 3 perechi de frunze adevărate,alternând,cu produse pe bază de cupru.
12. La apariţia dăunătorilor se va efectua şi combaterea acestora: – Pentru combaterea diferiţilor dăunători din patul germinativ(viermi sârmă, nematozi) se va aplica Nemathorin 10 G = 1,5 g/mp cu incorporare la 8-10 cm. adâncime
-Coropişniţa se combate cu produsul Mesurol 2 RB = 0,5 – 1 gr./mp sau Corocid forte = 0,5-1 g/ mp.
-La apariţia melcului fără cochilie, în special la răsadurile de ardei, varză şi salată,care sunt preferatele acestui dăunător, se intervine cu ; Mesurol 2 RB =0,5 – 1 gr./mp( sau 5 kg./ha ) sau Optimol 4 G = 1,5 gr/mp( produsul Optimol este repelent pentru şoareci şi cârtiţa) sau Agrosan B = 1,5 gr/mp.
NOUTĂŢI: produse folosite ca dezinfectanţi ai solului complexe( atât pentru boli de sol cât şi dăunători) pot fi utilizate: Basamid granule (2) = 50 gr/mp,cu încorporare în sol cu 10 zile înainte de semănat, cu temperaturi în sol mai mari de 6*C; combate coropişniţa, nematodul galicol al rădăcinilor sau boli cu transmitere prin sol ( mană de sol,fusarium, ofilire vasculară).
-Raisan 51 = 70 ml/mp-produs fumigant de sol cu activitate fungicidă, insecticidă, nematocidă şi erbicidă. Se utilizează la dezinfecţia solului înainte de plantere sau semănat.de la aplicare până la prelucrarea solului se face o pauză de 10 zile iar pină la plantat sau semănat alte 5 zile.Pentru a avea un efect erbicid eficient, doza trebuie mărită până la 200 ml/mp iar pentru evitarea pierderii de gaz, după aplicare ,solul trebuie acoperit cu folie de plastic.
La depistarea afidelor,musculiţei albe de seră sau a acarienilor se vor efectua tratamente cu Karate zeon = 0,02%; Fastac 10EC = 0,02%; Confidor energy = 0,08%; Nissorun 10 WP =0,04%; Envidor 240 SC = 0,04%; Apollo 50 SC = 0,04%; Vertimec 1,8% EC =0,1%.
ATENŢIE!
Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor omologate pentru bolile şi dăunătorii amintiţi!
Efectuarea tratamentelor se va face respectând măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător, a animalelor, normele de lucru cu produse de protecţia plantelor,pe cele de sănătate şi securitate în muncă.
DISTRIBUITI DACA V-A PLACUT ACEST ARTICOL
SURSA http://www.sebesanul.ro