Doctorul Plantelor: Soiuri de rosii romanesti Buzau 1600,Buzau22....

duminică, 19 februarie 2017

Soiuri de rosii romanesti Buzau 1600,Buzau22....


Aici voi prezenta trei categorii de rosii (tomate).
Prima categorie va fi cea a soiurilor produse de statiunile de cercetare. Unele din ele s-au pierdut de-a lungul timpului, si am fost deosebit de bucuros sa le gasesc in locuri neasteptate
A doua categorie va fi cea a soiurilor care au fost cultivate in mod traditional de anumite colectivitati de gradinari din Romania. Cel mai des, numele lor este legat de localitatea de origine sau de o persoana care le-a ingrijit cu pasiune. Se spune ca gustul adevarat al rosiilor romanesti a fost pastrat de catre cele traditionale. Culmea este ca aceste soiuri traditionale se gasesc cel mai adesea in afara tarii. E surprinzator si emotionant sa descoperi ca rosiile ‘De Tiganesti’ sunt cultivate si foarte apreciate de ani in sir de un gradinar american din Idaho. Sau ca un englez de 74 de ani e fericit ca dupa doi ani de cautari intense a intrat in posesia a catorva seminte din soiul Cernetu. Mike, asa il chiama, sustine ca sunt cele mai gustoase rosii de pe lume. O fi stiind el ceva
O sa intalniti printre traditionale si soiul ‘Lescana heart’, care are o istorie foarte interesanta. O sa vi se para ciudat, dar rosiile acestea au aparut recent intr-o gradina din Wisconsin, SUA, ca rezultat al unei mutatii accidentale. Chiar daca actul de nastere s-a petrecut peste ocean, gradinarul insusi le considera de origine romaneasca deoarece soiul de tomate modificat accidental a fost ‘Lescana beef’ despre care se spune si se stie ca este unul romanesc. Daca voi avea permisiunea, va voi povesti mai multe.
In fine, a treia categorie este a rosiilor care au o istorie lunga in gradina mea. V-am povestit despre rosiile lui paulica. Ar mai fi inca trei feluri de rosii despre care insa nu stiu mare lucru, doar ca au ceva vechime si ele. Toate aceste 4 soiuri sunt, ca sa zic asa, rosiile familiei. Americanii le zic ‘heirloom’, iar englezii ‘heritage’. Doua soiuri sunt din tipul ‘inima de bou’, iar doua gen ‘beefsteak’. Nu stiu sa va spun denumirea soiului din care provin, dar am nascocit eu niste nume frumoase si le-am botezat. Asa, d’un moft si-un pamplezir, ca sa ma pot da mare si sa ma laud cu ele.