Orhideele Phalenopsis sunt cele mai vândute flori la ghiveci din România și foarte rar se găsesc case unde să nu găsești măcar o astfel de plante. Despre îngrijirea acestora există extrem de multe idei și trucuri iar fiecare sfat, respectat ca atare, vă ajută să aveți flori cât mai frumoase. Însă una dintre cele mai mari preocupări are celor care iubesc superbele flori este legată de cum se provoacă o nouă înflorire după ce planta își pierde florecențele cu care ați cumpărat-o din magazin. Iată câteva idei și trucuri!
Odată ce florile s-au uscat și au căzut, aveți la dispoziție 3 variante ca să faceți orhideea să înflorească din nou. Prima variantă ar fi să lasați tija florală intactă; a doua posibilitate ar fi să o tăiați deasupra unui nod la alegere, adică unde vreți iar a treia variantă, ar fi să o tăiați după cel de-al 2-lea nod de jos.
- Creați condiții de diferență de temperatură, puneți planta peste noapte într-un loc mai răcoros, până la 15 grade
- Reduceți cantitatea de azot în îngrășăminte, crescând cantitatea de fosfor, elementul ”responsabil” cu înflorirea
- Așezați ghiveciul într-un loc întunecos petru cinci zile, iar după circa 3 săptămâni o să îți facă apariția și mugurii care duc mai departe la o nouă înflorire. Atenție însă! Această metodă poate fi aplicată doar dacă plantele dvs. sunt dezvoltate și sănătoase, în cazi contrat umbra nu le face bine și poate chiar ca planta să moară!
- În loc să udați planta, așezați câteva cubulețe de gheață în ghiveci, circa 3 cuburi pe săptămână. În acest caz. poate apărea întrebarea dacă trei cuburi de gheață sunt suficiente în cazul în care există mai mult de o plantă într-un ghiveci . Dacă vedeți mai multe tulpini care provin din aceeași plantă, trei cuburi de gheață sunt de ajuns. Dar, dacă aveți mai mult de o plantă într-un ghiveci atunci trebuie să știți că fiecare plantă are nevoie de propria ”porție” de cuburi, adică 3 bucăți de fiecare! În plus, înghețarea ucide bacteriile, astfel încât apa din cuburi de gheață este pură. Mai mult, se știe că udarea excesivă duce direct la distrugerea plantei deoarece orhideea nu dorește ca rădăcinile ei să fie înmuiate în apă!
- Dacă ați obervat că orhideea nu înflorește dar în schimb rădăcinile și frunzele sunt în creștere activă, înseamnă că floarea se află în perioada de dezvoltare corespunzătoare și nu va putea să înflorească până nu va trece această perioadă
- SURSA http://agrointel.ro