Cultura de roșii bio poate fi o adevărată provocare pentru cultivatori având în vedere că tomatele sunt predispuse unor boli foarte păguboase cum ar fi mana sau putregaiul cenușiu. Cu toate acestea, cultivatorii bio găsesc permanent soluții pentru tratarea și întărirea tomantelor în fața bolilor și dăunătorilor.
Una dintre cele mai temute boli ale tomatelor, care este în stare într-un timp foarte scurt să pună la pământ întreaga recoltă şi ceva pe deasupra, este mana. Lupta cu bolile începe de la faza de semințe și continuă până este culeasă și ultima roșie.
Soluție ”lăptoasă” contra manei la roșii
Plantsadul deja a atins vreo 10 – 12 cm, săptămânal vom stropi tinerele plante cu o soluţie preparată din lapte degresat, zer sau kefir. Aveți nevoie de 1 litru de lapte degresat, zer sau kefir la 9 litri de apă + 25-35 picături de tinctură de iod. Putem alterna stropirea cu macerat de urzică şi coada calului, 500 de grame de plantă uscată la 5 litri apă rece sau fierbinte, nu contează.
Soluții naturale pentru sănătatea tomatelor
Usturoiul este un duşman de temut al ciupercilor parazite şi al multor boli ale plantelor, în general. Este un antibiotic natural, un antimicotic şi un redutabil imunomodelator. Maceratul de usturoi, care va feri planta de ciuperca manei se prepară astfel: într-un borcan de 3 litri punem 500 gr de usturoi necurăţat dat prin maşina de tocat. Acoperim cu apă şi ţinem la loc întunecat şi cald preţ de 5 zile. Apoi, după ce strecurăm şi punem în recipiente de sticlă, de preferinţă întunecate, vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apă „stată”, adăugăm 2-3 linguri de săpun lichid şi stropim roşiile cam de 4 – 5 ori în toată perioada de vegetaţie. Dacă întâmplarea face ca mana persiste atunci vom stropi ceva mai des.
• Mai este permisă în cultura bio și zeama bordeleză dar cumpărată doar de la magazinele de specialitate, cu indicații clare pe etichetă de cine și cum a fost produsă. Sunt permise prin legislație europeană doar 3 kilograme la hectar pe an, stropiri cu zeamă bordeleză.
• Ardeiul iute poate fi folosit de asemenea împotriva afidelor, melcilor fără cochilii, larvelor de fluturi, moliilor, ploșnițelor, tripsilor. Se folosesc 1 kg fructe proaspete tăiate pe jumătate sau 0,5 kg fructe uscate mărunțite bine, se acoperă cu apă, se lasă la macerat două zile într-o găleată acoperită, apoi se fierbe și se lasă încă două zile la macerat. După care se amestecă bine se stoarce iar soluția obținută se filtrează. Trebuie folosită imediat. Cantitățile sunt următoarele 250-500 ml soluție concentrată la 10 l apă la care adăugăm 40 g săpun diluat într-un litru de apă.
• Ceapa este dușmanul de temut al afidelor, al tripsilor de tutun și de seră, al păianjenul din culturile de plante din familia cucurbitacea, a omizilor. Se infuzează timp de 4 zile în 10 l de apă în jur de 200 g coji de ceapă, apoi se strecoară. Se diluează și se stropesc culturile de legume. Se stropește săptămânal timp de o lună. În zilele de tratament temperatura aerului după apusul soarelui nu trebuie să fie sub 15 grade.
• Gălbenelele se folosesc ca “armă” împotriva nematozilor, unor păianjeni, fluturii mai multor dăunători, tripsi, fuzarioza. Se recomandă plantarea printre legume pentru a feri culturile sau 200 g de semințe măruntițe se acoperă cu 10 l de apă se infuzează timp de 24 ore după care se filtrează și se folosește pentru stropit.
• Ștevia este folosită împotriva tripsilor de seră și de tutun, a păianjenului roșu și a afidelor. 300 g de rădăcini recoltate toamna se mărunțesc bine și se infuzează 3 ore în 10 l de apă caldă (70 grade), se strecoară iar înainte de folosire se adaugă 40 g săpun.
• Coada calului. Prin conținutul crescut de acid silicic întărește țesutul plantei, astfel se creează un scut împotriva dăunătorilor. O parte de frunze uscate la 10 părți de apă.
Distribuite pe facebook daca v-a placut
sursa http://agrointel.ro