Doctorul Plantelor: CE TREBUIE SA STIE UN FERMIER CARE INFIINTEAZA O LIVADA DE NUCI

joi, 20 septembrie 2018

CE TREBUIE SA STIE UN FERMIER CARE INFIINTEAZA O LIVADA DE NUCI



sursa foto:http://www.bihon.ro
Soiuri:LARA,FERNOR,Franquette
Cel mai bun soi de nuc pentru livezile din Romania este o alegere dificila chiar şi pentru specialişti, totusi, atunci cand este ales materialul saditor, acestia recomanda fermierilor sa opteze pentru soiurile sau hibrizii care se adapteaza cel mai bine solului in care sunt sadite.

Dezavantajul unei afaceri cu nuci frantuzesti este ca o livada trebuie asteptata intre 5 si 7 ani de la infiintare pentru a ajunge pe rod deplin, ceea ce presupune un efort de rabdare considerabil.


Potrivit specialistilor, venitul minim pe care il aduce un hectar de livada intrata pe rod este de 10.000 de euro. Cele mai bune preturi pentru nuca sunt cele din lunile de primavara. Este bine de ştiut ca, toamna, pretul nucilor este de aproximativ un euro/kilogram, iar evoluţia acestuia pana in primavara poate sa creasca de pana la 2,5 ori.
 In Romania sunt foarte populari nucii franţuzesti – soiurile Lara, Fernor sau Franquette, mai ales ca pe piata exista furnizori de puieţi care pot pune la dispozitie cantitatile necesare.

Pentru fermierii care işi doresc sa infiinţeze o livada de nuci, perioada urmatoare va aduce o oportunitate de finanţare prin fonduri europene a acestei afaceri. Astfel, prin programul de reconversie pomicola 2014-2020, se pot obtine finantari si pentru exploatatiile de nuc.
Vor primi mai usor finantare fermele mici, care includ in proiect şi realizarea unei pepiniere proprii şi comercializarea directa a recoltei, dupa prelucrare. Un alt avantaj il vor avea asciatiile de producatori, noul PNDR urmarind si cresterea nivelului de asociere in agricultura romanesca.

Autoritatile estimeaza ca fondurile alocate vor depasi 200 de milioane de euro pentru tot programul, asa ca toti cei care vor fi pregatiti sa acceseze banii europeni in primele sesiuni vor avea cea mai mare sansa sa primeasca finantare.
SURSA:http://agroromania.manager.ro