Doctorul Plantelor: Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

joi, 6 septembrie 2018

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate


Vulnerabilitatea acestei molii in fata insectelor pradatoare si parazitilor naturali face ca lupta fermierilor cu aceasta amenintare sa conduca la rezultate pozitive, prin reducerea nivelului de infestare.
In combaterea biologica se pot utiliza specii de insecte ce consuma ouale si larvele moliei tomatelor. In urma cercetarilor efectuate s-au obtinut rezultate bune prin utilizarea pradatorilor Macrolophus pygmaeus, Nesidiocoris tenuis si Nabis pseudoferus impotriva Tutei.
Insecticide biologice pe baza de Bacillus thuringiensis var. kurstaki au demonstrat eficienta in combaterea larvelor, in Romania fiind omologat produsul Bactospeine DF.
In conditii de sera, utilizarea de paraziti Trichogramma achaeae si Trichogramma pertiosum au demonstrat eficienta foarte buna, prin parazitarea oualor de Tuta absoluta.
Controlul chimic
Tratamentele chimice impotriva moliei tomatelor au reprezentat principala metoda de combatere inca de la aparitia daunatorului. In unele tari cu presiune de atac foarte mare s-a ajuns la aplicarea unui numar mare de tratamente in cursul unui sezon, ceea ce a condus catre dezvoltarea rezistentei daunatorului la multe substante active.
Cu toate acestea, anumite substante active s-au dovedit a fi eficiente impotriva moliei: imidacloprid, indoxacarb, spinosad.
Tuta dezvolta foarte usor rezistenta la insecticide si nu se recomanda marirea dozelor, in dorinta de a avea o eficienta mai buna.
Preventiv, se aplica tratamente saptamanale, cand inca nu s-a depistat prezenta moliilor.
In cazul depistarii atacului, se aplica tratamente la 3-4 zile, alternand produse cu actiune sistemica, de contact si translaminara.
Pe piata din Romania sunt omologate pentru combaterea moliei tomatelor urmatoarele produse:
Alverde (1 L/ha)Voliam Targo (0,8 L/ha), Affirm (1,5 kg/ha), Coragen (175 ml/ha) si Bactospeine DF (0,33-0,66 kg/ha) pentru combaterea biologica.
Importanta mentinerii sub control a populatiei de Tuta absoluta
Prezenta moliei miniere a tomatelor in multe tari pune sub risc cantitati enorme de tomate. Din acelasi motiv, au fost aplicate restrictii in privinta exportului de tomate provenite din tari cu presiune de infectie foarte mare.
Prezenta acestei molii in culturi conduce la utilizarea unor cantitati mari de pesticide, in detrimentul sanatatii consumatorilor.
In cazul prezentei daunatorului intr-o anumita zona, este foarte important ca toate culturile sa fie tratate corespunzator. Daca nu se trateaza o cultura, insectele de aici vor migra din nou pe culturile tratate iar eforturile depuse nu au efectul scontat.
In vederea mentinerii populatiei sub pragul economic de daunare, se impune utilizarea unor strategii de combatere integrata, combinand aplicarea insecticticidelor cu metode de combatere biologica. Monitorizarea daunatorului prin amplasarea de capcane feromonale reprezinta primul pas si cel mai important catre depistarea si combaterea moliei.

Dr. Ing. Petrache Marius
Ing. Petrache Catalin
Ing. Ailincai Ecaterina
SURSA:https://www.marcoser.ro