![](https://www.gazetadeagricultura.info/images/-ian18/Ingrasaminte_organice_-_Aplicarea_gunoiului_de_grajd_pe_terenul_agricol_-_norme_de_ecoconditionalitate.jpg)
De asemenea, fermierii trebuie sa se asigure sa nu depaseasca cantitatea de 170 kg azot/ha provenit din aplicarea ingrasamintelor organice pe terenul agricol in decursul unui an. In acest scop, trebuie sa urmeze un plan de fertilizare cu respectarea standardelor privind cantitatile maxime de ingrasaminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol prevazute in tabelele 7.4 si 7.5 din Codul de bune practici agricole si sa asigure o distribuire uniforma a ingrasamintelor pe terenul agricol. Ecoconditionalitatea – componenta a PAC ce conditioneaza acordarea sprijinului financiar din fonduri europene si nationale de respectarea de catre fermieri a unor norme de baza legate de mediu, de siguranta alimentara, de sanatatea si bunastarea animalelor, precum si de respectarea bunelor conditii agricole si de mediu. Potrivit legislatiei europene si nationale, orice fermier care solicita plati in cadrul schemelor si masurilor de sprijin prezentate mai jos trebuie sa respecte aceste norme pe tot pacursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploatatiei, indiferent de marimea acestora (inclusiv pe cele nesolicitate la plata si pe cele care nu mai sunt folosite in scopul productiei). Pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala se aplica cu prioritate cerintele specifice acestor masuri, iar normele privind ecoconditionalitatea se aplica in raport cu angajamentele asumate in cadrul acestor masuri. Nerespectarea de catre femieri a normelor privind ecoconditionalitatea conduce la aplicarea sanctiunilor administrative de reducere a platilor sau excluderea de la plata, pentru unul sau mai multi ani, dupa caz.
Nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea normelor privind ecoconditionalitatea fermierilor care beneficiaza de Ajutoare Nationale Tranzitorii (ANT), precum si celor care participa la Schema simplificata pentru micii fermieri (conf. art. 1, alin.(2) din Anexa 1 la Ordinul MADR nr. 999/2016). sursa: A.P.I.A