Doctorul Plantelor: Cum se fac taierile de toamna la pomi. Tipuri de tăieri la pomii fructiferi (piramida etajata,vas ameliorat,fus subtire,palmeta etajata cu brate oblice,orizontale,gard belgian)

luni, 22 octombrie 2018

Cum se fac taierile de toamna la pomi. Tipuri de tăieri la pomii fructiferi (piramida etajata,vas ameliorat,fus subtire,palmeta etajata cu brate oblice,orizontale,gard belgian)

sursa foto:http://www.ktep.org

Toaletarea se face prin metode diferite, in functie de pomii din gradina sau livada. De exemplu, in cazul arbustilor fructiferi, cu un aranjament deschis de ramuri care cresc dintr-un trunchi scurt, este indicat sa indepartezi inainte toate ramurile moarte sau bolnave, precum si ramurile care se intersecteaza. Se recomanda de asemenea si indepartarea acelor ramuri scurte din centrul copacului, care impiedica patrunderea luminii de la soare.
Daca arbustul a ajuns la maturitate, taierile se pot face la nivelul mugurilor terminali si subterminali, din care va rezulta o crestere mai viguroasa. Ce trebuie retinut este ca o taiere mai severa va conduce la o crestere mai puternica a arbustului, asa ca trebuie sa tii cont de forma si dimensiunile la care iti doresti sa ajunga arbustul.
Taierile la pomii fructiferi se pot face asemanator celor de la arbusti, atunci cand se doreste o coroana mai bogata, mai stufoasa, care sa suporte o productie mai mare de fructe. O alta metoda de taiere potrivita pomilor este suprimarea, care se face anual, si prin care se indeparteaza ramuri de la inel, stimulandu-se astfel cresterea lastarilor ramasi in coroana. Suprimarile trebuie insa facute cu masura, pe ramurile care impiedica patrunderea luminii sau pe acele ramuri crescute gresit.
O alta tehnica este reductia, prin care se inlatura portiuni de ramuri in varsta. Aceasta metoda se aplica mai degraba pomilor maturi, atunci cand se doreste o intinerire a coroanei si stimularea cresterii unor noi ramuri.
Pentru a vedea exact cum trebuie facute taierile la pomi, te poti inspira si din aceste clipuri video, care arata cum si unde este recomandat sa faci toaletarea, in functie de rezultatele pe care speri sa le obtii.

Tipuri de tăieri la pomii fructiferi 

Tăierea pomilor fructiferi se realizează din mai multe motive, în funcție de nevoile specifice ale fiecărei culturi, dar și de etapa sa de dezvoltare. 
În funcție de scopurile urmărite prin tăiere, ele pot fi: 

Tăieri de formare a pomilor 

Tăierile de formare sunt realizate pentru a corecta și ordona coroana pomilor astfel încât să li se asigure o mai bună interceptare a luminii, cât și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice. 
Ele se realizează pentru a se obține anumite forme de coroană, care facilitează interceptarea luminii și realizarea lucrărilor. Cele mai răspândite forme de coroană sunt: 
  • Piramida etajată - Se realizează la culturile de măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Caracteristicile acestei forme sunt: trunchi de 0,6 - 1,0 metri, înălțime de 2,5 - 4,5 metri, coroană cu 3 etaje a câte 3-4 șarpante. 
  • Vas ameliorat - Forma optimă pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie și mare. Caracteristicile ei sunt: trunchi de 0,6 metri, înălțime de 2,5 - 3,0 metri, coroană cu un singur etaj format din 3 șarpante inserate pe trunchi la 12-15faFus subțire - Este o formă recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie. Este o formă de coroană conică și are scheletul alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
  • Palmeta etajată cu brațe oblice - Utilizată la specii de măr, păr, gutui, prun, cais, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. La această formă de coroană axul pomului susține 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 - 1,0 metri orientate pe direcția rândului și înclinate la 45-60 de grade față de verticală. 
  • Palmeta etajată cu brațe orizontale - Se recomandă la specii de măr, păr, gutui, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. În cazul acestei forme vorbim despre un ax al coroanei care poartă 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 - 0,7 metri orientate pe direcția rândului și dirijate în poziție orizontală. 
  • Gard belgian - O formă utilizată la speciile de măr și păr, pomi cu vigoare mică, caracterizată prin două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului. 
  • Lèpage - Recomandată pentru speciile de măr, păr cu pomi de vigoare mică. La această formă tulpina sub formă de vargă se arcuiește pe direcția rândului atunci când ajunge la 1,5 - 2 metri. Ramura ce apare în zona cea mai înaltă a curburii se arcuiește și ea în direcția opusă când ajunge la 1,5 - 2 metri. 
  • SURSA:https://www.agro.basf.ro