Doctorul Plantelor: Cum se taie mosmonii ,si cum pastram fructele acestora

duminică, 18 noiembrie 2018

Cum se taie mosmonii ,si cum pastram fructele acestora



Moșmonii se vor tunde la fel ca merii, iarna în perioada de hibernare doar atât cât să i se dea o formă deschisă. Pentru că plantele tinere sunt foarte precoce, dând rod în general în primii trei ani, tăiați toate vârfurile ramurilor scurte pentru a înlătura mugurii de floare și a ajuta planta să-și direcționeze energia înspre creștere și nu rodire. Pomii maturi nu ar trebui să aibă nevoie de tundere, mai mult decât îndepărtarea crengilor uscate și o eventuală rărire.

ReMedlarcoltarea și păstrarea

Pe măsură ce se coc, fructele moșmonului se vor transforma din verzi în maro, se vor rotunji și vor dezvolta un înveliș roșiatic. Lăsați fructele pe pom cât de mult posibil înainte de a le culege – chiar până la mijlocul sau sfârșitul toamnei dacă nu există pericolul de îngheț. Atunci când sunt gata coapte se vor desprinde ușor împreună cu codița. Nu le consumați imediat. În schimb înmuiați codița într-o soluție concentrată cu sarimagese și așezați-le cu codița în sus într-un loc răcoros și întunecos. După câteva săptămâni conținutul va fi moale și
dulce. Fructul este ideal pentru prepararea înghețatei sau pentru prăjituri, dar și consumat proaspăt.

Boli și dăunători

Moșmonii nu au în general probleme cu dăunătorii. Totuși putem aminti probleme comune cu ale merilor și perilor, cum ar fi rugina și focul bacterian. Acestea nu vor porovoca însă atât de multe daune încât să preia controlul.
Sursa foto:www.adevarul.ro