Doctorul Plantelor: Tunderea și ghidarea unui mur

joi, 15 noiembrie 2018

Tunderea și ghidarea unui mur




Tunderea se va face toamna prin simpla tăiere a tuturor lăstarilor care au terminat de rodit. În continuare va trebui să legați lăstarii noi astfel încât să faceți diferența între cei noi și cei de un an.
  1. pruning
    Fig. 9 Tunderea și ghidarea unui mur
    Toamna după recoltare tăiați de la bază toate mlădițele care au dat rod în anul în curs.
  2. În timpul iernii sau a primăverii care urmează, mutați lăstarii noi din anul precedent în poziția în care vor rămâne până la rodirea din sezonul care urmează și legați-i la loc.
  3. Pe măsură ce noii lăstari vor ieși, legați-i și pe ei cu grijă astfel încât să nu fie în calea lăstarilor roditori. Aceștia vor rodi anul viitor.
În cazul varietăților erecte și semierecte lăstarilor li se va tăia vârful vara atunci când ajung la aproximativ 1 m înălțime. Aceasta îi va ajuta să se îngroașe și să crească drept. Apoi puteți rări din noii lăstari, păstrându-i pe cei mai groși dar să nu aveți in final mai mult de șase per tufiș. În cele din urmă scurtați lateralele (la varietățile târâtoare nu) lăstarilor pe care îi păstrați, la aproximativ 45 cm, lăsând mlădițele mai slabe mai scurte și pe cele mai viguroase mai lungi.
În cazul varietăților târâtoare tot ce e nevoie să faceți e să înlăturați tulpinile vechi și să le răriți pe cele noi.
Relativ de curând au început să existe și varietăți care rodesc pe tulpini de un an. Aceste varietăți vor da rod la sfârșitul primului sezon. Aceiași lăstari pot rodi din nou anul următor la începutul sezonului, fiind posibilă recoltarea de două ori într-un an. Dacă sunteți dispuși să sacrificați prima recoltă de pe lăstarii de doi ani și să simplificați procesul tunderii, pur și simplu tăiați toți lăstarii la pământ în fiecare toamnă după recoltare. Acest procedeu e benefic și din privința dăunătorilor sau a frigului de peste iarnă. Aceste varietăți care rodesc de două ori pe an pot fi crescute însă doar în zonele climatice unde verile sunt destul de lungi pentru a permite coacerea fructelor.