Doctorul Plantelor: Carenta de calciu la legume ,Metode de prevenire si combatere

miercuri, 26 decembrie 2018

Carenta de calciu la legume ,Metode de prevenire si combatere

Simptome ale carentei de calciu

  • putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, gogosar, gras, vinete);
  • avortarea fructelor (la castraveti);
  • caderea si avortarea florilor la tomate;
  • putrezirea apicala pe interior, (BER), la tomate
  • putregaiul fiziologic''inima neagra” (la telina);
  • brunificarea frunzelor din interior (la varza);
  • piticirea cepei si a cartofului;
  • arsura marginala (salata, legume frunzoase).
  • Cauze ale aparitiei carentei de calciu

        Aparitia carentei de calciu este determinata de  cumularea simultana a unor conditii si factori de mediu: 

    • temperaturi ridicate (peste 45 grade C, determina oprirea completa a functiei de fotosinteza la plante);
    • luminozitate excesiva;
    • aprovizionara deficitara cu apa (putina sau in valuri mari - o data la cateva zile foarte calduroase);
    •  umiditatea relativa a aerului foarte mica (aer uscat in solar ce determina rate excesiv de mari de transpiratie);
    •  niveluri mari de Azot nitric si amoniacal prezente in sol;
    • absorbtie scazuta a calciului;
    • nivel de salinitate ridicat;
    • pH mai mare de 7,5;
    • lipsa sau imposibilitatea absorbtiei microelementului Mangan.
    • Metode de prevenire si combatere

      • folosirea metodei de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzatoare si constanta a plantelor cu apa;
      • cresterea frecventa a udarilor, mentinand aceeasi norma de udare;
      • masuri de optimizare a aerisirii spatiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzatoare, cresterea inaltimii solarului si deci a volumului de aer, aerisire frontala si laterala;
      • musuroirea plantelor pentru a favoriza cresterea radacinilor adventive;
      • aplicarea periodica (uneori de intervale de 3-5 zile, mai ales in perioadele cu insolatie puternica) a unor ingrasaminte pe baza de calciu.
      Toate aceste masuri, dar mai ales aplicarea unor ingrasaminte pe baza de calciu, reduc pierderile de productie, fructele sunt mai rezistente la transport si la pastare.




      Ingrasamintele pe  baza de calciu sunt:

      AZOTAT DE CALCIU +  



    • Sursa:https://www.marcoser.ro
    • Sursa foto:http://gustul-natural.ro