Doctorul Plantelor: Căderea plăntuțelor,multi dintre noi am avut acesta problema la rasad ,prevenirea si combaterea acestei probleme

miercuri, 26 decembrie 2018

Căderea plăntuțelor,multi dintre noi am avut acesta problema la rasad ,prevenirea si combaterea acestei probleme

Căderea plăntuțelor este un fenomen destul de frecvent în activitatea de producere a răsadurilor, fiind întâlnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveți, vinete, varză, ardei).
Boala este produsă de mai multe specii, aparținând genurilor Phytium spp. și Phytophtora spp. (cu excepția Phytophtora infestans), aceste genuri având în comun următoarele aspecte: simptomele pe care le provoacă plantelor, modul în care acționează, condițiile de mediu favorabile apariției bolii dar și metodele de prevenire și combatere a acestor grupuri de agenți patogeni.
Metode de control

  • În răsadniță este obligatorie tratarea substratului de semănat cu un fungicid anti-oomicete, iar cele mai bune rezultate se obțin cu combinația de propamocarb și fosetil de aluminiu.
  • Limitarea irigării excesive și compactarea substratului – după irigare este necesar ca în foarte scurt timp suprafața substratului să se usuce și să se mențnă uscată.
  • Decompactarea periodică pentru a permite uscarea eficientă și oxigenarea substratului.
  • Evitarea fertilizarii în exces cu azot și aplicarea, dacă este necesar, a îngrășămintelor  cu mai mult potasiu.
  • Densitatea de semănare trebuie să fie cât mai mică pentru a preveni îmbolnăvirea în masă a plăntuțelor aflate una lângă alta.
  • Dacă au apărut simptome ale complexului de boli, plăntuțele afectate, împreună cu cele din jur, chiar sănătoase, se îndepărtează urgent și se aplică tratament chimic.
  • Pentru o reducere semnificativă a rscurilor de apariție a unei epidemii de cădere a plăntuțelor cea mai bună metodă este semănarea în tăvițe alveolare de semănat, cu substrat profesional pentru semănat pe bază de turbă.
  • Răsadnița trebuie ventilată sau aerisită corespunzător pentru evitarea acumulării de umezeală în atmosferă și implicit a prezențe apei pe organele plăntuțelor (tulpină, frunzulițe).
Metode de combatere
Pentru combaterea chimică a căderii plăntuțelor, se pot aplica radicular tratamente  cu unul din următoarele produse: Previcur Energy (doza 0,1 % ) Merpan (0,15%), Folpan (0,15 %).
Sursa:https://www.marcoser.ro
Sursa foto:https://fitomag.ro