Doctorul Plantelor: Cum se altoieste vita de vie?Top 6 metode simple

miercuri, 19 decembrie 2018

Cum se altoieste vita de vie?Top 6 metode simple

Altoirea este cea mai practicata metoda de inmultire a vitei de vie. Altoirea presupune taierea unui lastar de la o planta si transplantarea acestuia la o alta planta. Portiunea care va creste in partea aeriana a butucului se numeste altoi, in timp ce portaltoiul este partea din care se formeaza sistemul radicular.
Pentru obtinerea butasilor, atat altoiul cat si portaltoiul trebuie  sa provina din plante sanatoase. Altoirea este forma cea mai raspandita de inmultire a vitei de vie. Butasii altoiti sau vitele altoite constituie materialul saditor de baza.


In cazul altoirii la masa , altoirea constituie o imbinare artificiala si dupa o anumita tehnica intre doua portiuni viabile de vita de vie cu scopul de a le obliga sa traiasca impreuna.
altoire la masaAltoirea pe loc este procedeul prin care altoiul se aplica direct pe vita. Metoda se foloseste mai ales in regiunile sudice, unde clima este mai blanda.
altoirea pe locAltoirea se poate realiza in trei feluri:
  • Altoire in despicatura simpla – retezarea portaltoiului la nivelul solului. Acestuia i se aplica altoiul sub forma de pana. Este un procedeu specific lunii mai;
  • Altoirea in despicatura dubla – atunci cand portaltoiul este gros, se va face o copca in jurul butucului, se taie la nivelul solului si se realizeaza o despicatura pe tot diametrul taieturii. La sfarsit, pe o parte si alta, se va aplica cate un altoi;
  • Altoirea in verde – o procedura specifica anotimpului cald, in prima jumatate a lui iunie. Se aplica doar lastarilor cu grosimi de 6-8 milimetri. Lastarul portaltoiului se va scurta la 40-50 de centimetri fata de sol. Dupa ce seva s-a scurs, altoiul se aplica prin taietura oblica.
Altoirile pe loc de pot face si toamna. Acestea pot fi in ochi sau mayorchina. Cu toate acestea, altoirea industriala este cea mai utilizata, mai ales in podgoriile mari. Se realizeaza la inceput de primavara, iar procedeul presupune folosirea unor masini de altoit in masa.
Marcotajul este o alta metoda eficienta de inmultre utilizata cu succes in viile pe rod, formate fara tulpini si poate fi efectuat atat toamna, cu coarde maturate, cat si in perioada de vegetatie cu lastari verzi. Butasii obtinuti din marcote se dezvolta bine si intra in rod in timp scurt.


Pregatirea portaltoiului si a altoiului presupune procedee specifice:
  • Pregatirea portaltoiului – in prima faza acesta este pus la stratificat, apoi curatat de nisip. Dupa ce starea de sanatate a acestuia este inspectata, portaltoiul se va introduce in apa. In ultima faza, portaltoiul se va sectiona in butasi lungi de 38 de centimetri;
  • Pregatirea altoiului – altoiul se pregateste odata cu portaltoiul. Si acesta este stratificat, curatat de nisip si inspectat pentru a fi complet sanatos. Altoiul trebuie sectionat apoi, chiar deasupra ochiului. Taietura trebuie sa aiba 1,5 centimetri. Altoiul trebuie lasat apoi la inmuiat timp de maximum 15 ore. Altoii si portaltoii trebuie sortati in functie de grosime, pentru a se potrivi in momentul altoirii.
Corzile altoi se pregatesc toamna tarziu si se pastreaza pana la altoire la temperaturi scazute. Inainte de altoire pregatite de altoit se scot de la pastrare si se taie in butasi de unu maxim doi ochi si se inmoaie in apa timp de 10 ore.
In primul an de vegetatie trebuie efectuate la timp si calitativ lucrarile de ingrijire a solului, care trebuie sa fie in stare curata si afanata, lastarii trebuie legati dupa ce au format 2-3 frunzulite. Pe parcursul a doi ani butasii trebuie definitiv formati si sa intre in perioada de rodire.