Taierea vitei este imperios necesara, daca va doriti o plantatie sanatoasa. Una dintre lucrarile de baza la vita de vie, ea aigura obtinerea unor productii de struguri superioare calitativ si cantitativ. O taiere bine realizata va facilita si simplifica toate lucrarile agrofitotehnice.
Exista patru tipuri principale de taieri:
- Taierile de formare – care vor fi executate numai in primii ani de la plantare;
- Taierile de rodire – acestea se aplica anual, cu scopul de a controla si regla procesele de crestere si fructificare. Fara acestea este imposibila o exploatatie eficienta a plantatiilor de vie. Se efectueaza in perioada de repaus fiziologic (cuprinsa intre caderea frunzelor in timpul toamnei si pana la dezmuguritul din timpul primaverii);
- Taierile de regenerare;
- Taierile speciale – care se aplica atunci cand via este efectata de inghet, grindina, seceta etc.
Taierile vitei de vie pot fi grupate in trei sisteme:
- Sistemul de taiere scurt – elementul de rod folosit este cepul de rod de 2-3 ochi in numar variabil (6-10). Se efectueaza in special la soiurile de vita care diferentiaza bine primii trei ochi de la baza coardelor, ca Aligote, Feteasca alba, Feteasca regala, Galbena de Odobesti etc.;
- Sistemul de taiere lung – elementul de productie folosit este coarda de rod de 8-16 ochi;
- Sistemul de taiere mixt (Guyot) – elementul de productie este veriga de rod. Sistemul de taiere mixt presupune o imbinare a sistemelor scurt si lung. Este sistemul de taiere cel mai raspandit, datorita eficientei sale. Prezenta coardelor asigura productia pentru anul in curs, iar cepii asigura formarea lemnului de rod pentru anul care urmeaza.
Taierile mai pot fi realizate si pentru realizarea formei de conducere, adica inaltimea de la sol la care sunt amplasate elementele de productie ale viei si orientarea lor in spatiu. Pentru vita de vie exista trei forme de conducere: joasa, semiinalta si inalta.
Tipurile de taiere cele mai raspandite sunt: Cordonul speronat, Cordonul Lens Moser, Cordonul Cazenave, Guyot pe tulpină, Guyot pe semitulpină, Guyot multiplu, Teremia etc.
Sursa:https://www.pestre.ro/
Sursa foto:https://sanatosonline.ro