Doctorul Plantelor: Tratament Prevenire si combatere Nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita)

sâmbătă, 29 decembrie 2018

Tratament Prevenire si combatere Nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita)



Daunatori tomate – Nematodul galicol al radacinilor (Meloidogyne incognita)

Formarea galelor pe radacini

Descriere → acest daunator il intalnim la culturile de tomate in sera, pe tot parcursul anului. Se dezvolta bine in conditii de temperaturi ridicate. In tara noastra, conditiilor climatice nu favorizeaza dezvoltarea lor in camp deschis, doar in spatii protejate. Aici ciclul de evolutie variaza intre 25-90 zile, in functie de temperatura si sol.

Poate avea 4-8 generatii pe an. O femela depune intre 300-1000 de oua, iar in conditii favorabile ajunge si la 2000 de oua. Larvele migreaza pe orizontala si verticala, pe suprafete intinse, in cautarea de radacini. Cand le-au gasit patrund in tesuturi pana in zona varfurilor de crestere. Dupa o perioada de hranire, larvele se orienteaza spre zona vaselor conducatoare, devenind imobile. Celulele din zona in care se gasesc acestea se modifica. Are loc o multiplicare si o hipertrofiere, rezultand celule de dimensiuni foarte mari, gigantice. Acestea vor avea un rol important in hranirea, cresterea si dezvoltrea larvelor. In 2-3 saptamani de hranire, larvele trec prin 4 naparliri foarte rapide, de numai cateva zile. Procesul de dezvoltare este acum complet, devenind adulti.

Radacini de tomate atacate de Nematodul galic (Meloidogyne incognita)

Nematodul ataca imediat dupa plantarea rasadurilor. Dupa 3-4 saptamani se si pot observa galele pe radacini. Simptomele atacului constau in ofilirea frunzelor si stagnarea in crestere, urmand usucarea plantei dinspre varf spre baza.

Acesta este un daunator periculos deoarece prezenta lui poate conduce la infectii cu Fusarium spp. si Verticillium spp., care grabesc moartea plantei.



Solutia de combatere

Insecticid Nemathorin 10 G
Sursa foto:https://www.botanistii.ro