Doctorul Plantelor: Tratament Prevenire si combatere Viermele prunelor – Cydia funebrana

sâmbătă, 29 decembrie 2018

Tratament Prevenire si combatere Viermele prunelor – Cydia funebrana




Viermele prunelor – Cydia funebrana
     Alte denumiri: Laspeyresia funebrana, Grapholita funebrana, plum fruit moth (engleza).
     Raspandire:  Viermele prunelor este raspandit in majoritatea plantatiilor de prun din Europa, America de Nord, nordul Africii, Asia, Extremul Orient si Australia. In tara noastra este prezent in bazinele pomicole din zonele de stepa si silvostepa precum si in zona padurilor de fag si stejar.
Control si combatere:  Ca masura de prevenire si reducerea rezervei biologice a daunatorului, este foarte importanta adunarea fructelor cazute si distrugerea sau folosirea lor in diferite scopuri. Astfel, se reduce considerabil numarul adultilor din prima generatie si a larvelor hibernante ce vor produce infestari in urmatorul an.
Instalarea braielor capcana in jurul tulpinii pomilor pentru capturarea larvelor ajuta deasemenea la reducerea numarului de daunatori.
Capcanele feromonale s-au dovedit a fi eficiente deoarece dezorienteaza si captureaza masculii, astfel, femelele raman nefecundate.
Viermele prunelor are daunatori si pradatori naturali. Se pot realiza biopreparate pe baza de Bacillus thurigiensis  cu rezultate foarte bune. Viespea parazita Trichogramma embryophagnum actioneaza cu succes asupra oualor iar parazitii Ascogaster quadridentatus si Ascogaster rufipes, asupra larvelor.
Pentru combaterea chimica e viermelui prunelor este omologata o gama larga de produse. Cu ajutorul capcanelor se stabileste momentul aplicarii produselor fitosanitare. Astfel, la capturarea a 3-5 fluturi/capcana/ saptamana (5 capcane/ha), se efectueaza imediat tratamente cu insecticide specifice. Pentru combatere se recomanda cate un tratament pentru fiecare generatie.
In lipsa acestor capcane, tratamentele se pot face de la inflorit pana la inceputul maturarii fructelor, cu o pauza de minim 14 zile intre tratamente.
La aplicarea tratamentelor in repaus, se va insista pe scoarta de la baza tulpinii deoarece este un loc preferat de larve pentru hibernare.
Produse recomandate pentru combaterea viermelui prunelor:Decis Mega EW 50,Calypso 480 SC,Novadim Progress, 100 ml,Coragen 20 SC,Karate Zeon 50 CS, Pyrinex Quick