Dezinfecția uneltelor, tocurilor de răsadniță, cărărilor se poate face cu soluții pe bază de Cupru plus tiofanat metil.
În spațiile unde anul trecut au fost prezenți dăunători ca păianjenul roșu comun, tripsul comun și cel californian, păianjenul lat este obligatoriu să se efectueze dezinsecția scheletului serelor și al solariilor. Se poate folosi Vertimec1.8 EC – 0,15 – 0,20 %. La utilizarea produsului folosiți obligatoriu echipament de protecție individual sau apelați la echipe specializate pentru efectuarea tratamentului. Produsul are dublu efect, insecticid și acaricid.
Dezinfecția semințelor ce urmează a fi semănate se realizează prin prăfuire, umectare sau imersie cu 2-3 zile înainte de semănat. Se poate folosi unul din produsele Apron XL 350 ES – 1 ml /kg sămânță (semințe de tomate, ardei, vinete). Semințele pot fi tratate și cu substanțe stimulatoare pentru înrădăcinare și germinație, cum este Atonik, în soluție: 1 ml produs în 2 litri de apă. În această soluție se țin semințele de tomate și ardei timp de 8-10 ore înainte de semănat.
Lucrările de îngrijire încep imediat după semănat și durează până la plantarea răsadurilor. Până la plantare, răsadurile vor fi tratate preventiv împotriva bolilor foliare și de colet (Phythium, Rhyzoctonia solani, Fussarium spp. , Phytophtora spp. etc.) cu următoarele produse sau amestec de produse: Previcur Energy – 0,1% ( efect fungic și stimulator de creștere și înrădăcinare), Merpan 80 WDG – 0,15 %, Folpan 80 WDG – 0,15 %, Dithane M 45 – 0,2 %, Polyram DF – 0,2% sau Captadin 50 PU – 0,2 % , plus Topsin 500 SC – 0,14%. Primele stopiri se efectuează odată cu udatul, iar udarea se va face cu apă la temperatură din interiorul răsadniței, serei înmulțitor sau a solarului. Pământul trebuie menținut reavăn și nu trebuie udat în exces. Trebuie folosită stropitoarea sau un furtun cu sită.
Bolile răsadurilor fiind favorizate de temperaturi ridicate, de peste 20°C, și exces de umiditate în sol și atmosferă, solarul, sera sau răsadnița trebuie aerisită zilnic, mai ales în zilele calde.
Combaterea buruienilor se poate face prin plivit, după fiecare udat, dacă vorbim de suprafețe mici. Plăntuțele răsărite sau repicate se vor trata săptămânal, după plivit, cu produse de contact pe bază de captan, merpan, cupru, mancozeb) sau la 14 zile cu produse sistemice (Ridomil Gold Plus, Ridomil Gold MZ, Previcur Energy, Topsin etc. Se folosesc 10 – 15 l suspensie la 100 mp. După repicare cantitatea de soluție necesară fiecărei plante ajunge la 200 ml/plantă. Înainte de stropire cu soluții fungicide răsadurile nu se udă. Atenție! Culturile de castraveți, dovlecei, pepeni nu suportă repicatul. Pentru înființarea acestor culturi semănați direct în pahare, cuburi nutritive sau tăvițe alveolate.
Zona coletului în care se află plantele tinere trebuie verificată periodic. Căderea răsadurilor (Pythium spp.) apare ,,în vetre”. La apariția focarelor de boală, plantele bolnave se distrug după smulgere, locul se dezinfectează cu soluții de produse cuprice (Triumf, Champion, Cuproxat Flowaable) și se intervine cu tratamentul chimic la toată semănătura, cu produse de tipul Previcur Energy, Ridomil Gold Mz 68 WG, Planet 72 WP sau alt fungicid.
Pentru a asigura sporul de producție, se efectuează fertilizări săptămânale cu îngrășăminte organice, chimice simple sau complexe sau îngrășăminte foliare.
Repicatul se execută la apariția primei frunze adevărate. În stadiul de 2 – 3 perechi de frunze adevărate, răsadurile de tomate și ardei se pot trata cu regulatori de creștere, cum sunt Cycogan 400 – 0,1 %, sau Stabilan 0,1 %, pentru a preveni alungirea lor. Se aplică un litru de soluție la un metru pătrat de cultură.
„Folosiți aceste produse numai la dozele și în momentele recomandate de producător. Răsadurile sunt plăntuțe foarte sensibile”, arată inginerul Angelica Baciu, de la Direcția Agricolă Județeană Cluj. Specialistul atrage atenția că pot să apară efecte negative de creștere și dezvoltare în urma utilizării produselor fungicide care conțin cupru.
Când se semnalează atacul dăunătorilor, combaterea lor se poate face astfel:
- Coropișnița: Mesurol 2 RB 5 gr./10 mp;
- Melcul fără cochilie: Agrosan B, Mesurol 2 RB 5gr./10 mp sau Optimol 4 G – 15 gr./10 mp;
- Afide, acarieni, tripsi, musculița albă de seră, musca minieră, molia tomatelor tuta: tratament cu unul din produsele de protecția plantelor avizate: Actara, Mospilan 20 SP – 0,02, Fastac 0,01%, Nuprid 200 SC – 0,075%, Nissorun 10 WP – 0,1% sau Vertimec 1,8 – 0,1 %, Affirm.
Pe toată durata producerii răsadurilor, trebuie să se asigure toți parametrii optimi pentru o bună dezvoltare, respectiv temperatură, umiditate, lumină sau fertilizări.
Cu 10 – 15 zile înainte de plantarea la locul definitiv, este obligatorie călirea răsadurilor. „Această operațiune are ca scop mărirea rezistenței plantelor la condițiile mai puțin favorabile pe care le vor găsi răsadurile după plantare în câmp sau spații închise”, recomandă inginer Angelica Baciu, de la Direcția Agricolă Județeană Cluj.
Călirea constă în reducerea treptată a udărilor, întreruperea fertilizării, menținerea unor temperaturi mai scăzute prin aerisire repetată, descoperirea răsadurilor atât ziua, cât și noaptea, stropirea preventivă a viitoarelor plante cu soluții de insecticide și fungicide.