Proiectul a fost anunțat la începutul lunii septembrie și depus în Camera Deputaților, urmând a fi analizat și supus votului camerei decizionale.
Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar putea primi, începând de la 1 ianuarie 2019, alocaţie de stat în valoare de 150 de lei, potrivit unui proiect legislativ inițiat de doi deputați PNL.
Acesta prevede, de asemenea, majorarea cu 50% a alocației pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani, de la 200 de lei la 300 de lei.
Propunerea legislativă propune, astfel, modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii.
Proiectul, care prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2019, copiii cu vârste cuprinse între 2 ani şi 18 ani să primească alocaţie de stat în valoare de 150 de lei, iar cei care au maximum 2 ani – alocaţie de stat în cuantum de 300 lei, se află pe masa Camerei.
„Din anul 2015 nu au mai existat modificări la legea privind alocațiile pentru copii. Astfel, în ceea ce privește copiii cu vârste până la doi ani, ISR (n.r. – indicatorul social de referință) este de 0,4%, mai exact 200 de lei. În ceea ce privește copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, dar și pentru liceenii de peste 18 ani, ISR este de 0,168, valoarea reprezentând 84 de lei. Vorbim despre o sumă foarte mică, mai exact 2,8 lei pe zi per copil. (…) E regretabil că țara noastră se situează în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește sumele cheltuielilor pentru alocațiile destinate copiilor. (…)Propunem majorarea cuantumului alocației cu 50% pentru copiii cu vârste între 0 și 2 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 300 de lei și cu 80% pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, care vor beneficia de o alocație în valoare de 150 de lei”, au explicat inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului.
Inițiatorii propun ca de la 1 ianuarie 2019, alocaţia pentru copiii de maximum doi ani să se stabilească după formula: 0,6 înmulţit cu valoarea indicatorului social de referință (ISR), iar alocaţia pentru copiii care au peste doi ani, după formula 0,3 înmulţit cu valoarea indicatorului social de referință (ISR).Indicatorul social de referință (ISR) este un indicator în funcţie de care se stabilesc beneficiile sociale acordate în ţara noastră. În prezent, valoarea acestui indicator este de 500 de lei.
Guvernul stabileşte anual valoarea indicatorului social de referinţă. Camera Deputaţilor este cameră decizională în acest caz.
Sursa:http://portiaderas.com