Doctorul Plantelor: Cum se planteaza si cum se ingrijesc LALELELE

miercuri, 23 ianuarie 2019

Cum se planteaza si cum se ingrijesc LALELELE

sursa foto:https://gradina.acasa.ro

PLANTARE SI INGRIJIRE LALELE

Pregatirea locului pentru lalele. Locul destinat lalelelor se pregateste cu 2-3 luni inainte, dar nu este rau nici cu 3-4 zile inainte de plantare. Pamantul se afaneaza, se elibereaza de buruieni, se amelioreaza, acolo unde este cazul si se uda bine. Se adauga ingrasaminte organice : mranita bine maturata, compost , cenusa (care cuprinde , inafara de azot, toate elementele necesare dezvoltarii armonioase, si, in plus, are actiune  antibacteriana si antimicotica, indepartand, deopotriva, daunatorii).
Perioada de plantare: bulbii de lalele plantati prea devreme risca sa porneasca in vegetatie, si, odata cu venirea frigului, pot ingheta si muri. De aceea, perioada ideala pentru plantarea bulbilor de lalele, a bulboaselor in general, este intervalul  dintre  a doua decada  a lunii septembrie pana in luna noiembrie, chiar si decembrie, daca nu s-au instalat gerurile. In acest fel, bulbii de lalele au suficient timp pentru a dezvolta un sistem radicular sanatos, ca sa intre, fara grija, in perioada de iernare, atat de necesara dezvoltarii lor.
Plantare lalele.
Regula pentru bulboase este ca adacimea de plantare sa fie egala cu de trei ori inaltimea bulbului (ex.: bulbul de 5 cm x 3 = 15 cm. adancime). Distanta dintre bulbi – 5-8 cm.
Pe fundul gropilor/lacasurilor /brazdelor de plantare vom pune un strat subtire de nisip, care va avea rol drenant. Astfel, va fi impiedicata mucegairea bulbilor, respectiv imbolnavirea lor. Nu uitati, substratul trebuie sa fie umed la plantare, deoarece DUPA plantare nu udam.
Ingrijire lalele.
Ingrijirea este cat se poate de simpla:
– udare doar in perioadele de seceta; In perioada de inflorire, planta are nevoie de un aport de apa mai consistent, astfel ca, vom uda lalelele cam de 2 ori la 10 zile. Vom inceta lalelele sa udam din momentul incetarii infloririi. Mare grija cand  udam, deoarece apa, care accidental cade pe  flori, poate duce la patarea lor si chiar la instalarea fungilor.
– hranire cu substante organice: cenusa, macerat de buruieni, compost. Daca se foloseste gunoi de grajd, mranita sau/si gunoi de pasare, acesta se va incorpora, in cantitate mica, primavara, devreme, chiar pe zapada netopita, inaite de rasarirea lalelelor.
– afanare sistematica, mai ales dupa ploaie, pentru preintampinarea formarii crustei de pamant; daca oxigenul nu ajunge la radacini, bulbii de lalele se vor sufoca, existand pericolul mucegairii si, fireste, imbolnavirii bulbilor.
– indepartarea buruienilor, sau, si mai bine, mulcirea cu material organic (iarba vesteda, paie, scoarta de copac, keramzit, etc.);
– indepartarea  florilor de lalele dupa terminarea infloririi, lasand frunzele, pana la vestejirea lor pe ¾.
Acest lucru este valabil la toate bulboasele. Frunzele vor hrani planta pana in momentul vestejirii lor. Abia atunci le vom putea indeparta.
Exista un mic, dar eficient,  secret, folosit din batrani: pe fundul  gropii/lacasului/brazdei de plantare pentru lalele se pun 1-4 hamsii, sau orice peste mic (nu din conserva!), coada sau cap de peste. Potasiul eliberat in urma descompunerii va hrani bulbii si va face ca florile sa fie mai frumoase, mai viu colorate. Totodata, mirosul intepator va alunga daunatorii (coropisnitele, soriceii de camp, etc), implicit cartitele.
Teoria spune ca bulbii de lalele, an de an,  trebuie scosi, uscati si replantati in alte locuri. Numai ca, replantarea pe locul initial se poate face doar o data la 2-4 ani, iar daca este vorba despre o gradina de mici dimensiuni, acest lucru este foarte complicat. In acest caz exista doua solutii: 1 – vom planta bulbii in recipiente si 2 – vom risca sa nu scoatem bulbii de lalele cativa ani la rand.
Daca, totusi, ne hotaram sa-i scoatem, acest lucru trebuie facut cu grija: bulbii de lalele se scot cand frunzele sunt vestede si ingalbenite. Scoatem cu grija, fara sa-i vatamam, ii curatam de resturi si de pamant si-i punem la uscat intr-un loc ferit de soare si curenti de aer, cu temperatura, de preferat, constanta (22-25 grade). Dupa ce s-au uscat,  bulbii de lalele vor fi depozitati in locuri intunecate, racoroase si uscate (de preferat 10-12 grade), in cutii cu perforatii, pungi de hartie ori saculete de panza, fiecare soi cu eticheta sa. Bulbii de lalele se vor verifica sistematic, pentru a nu avea surpriza sa se strice pana la plantarea din octombrie.
Sursa:http://anthesis.ro