Doctorul Plantelor: Altoirea în despicătură: tehnologie – poze si video cu explicații

sâmbătă, 16 februarie 2019

Altoirea în despicătură: tehnologie – poze si video cu explicații


Specialistii sunt de parere ca altoirea in despicatura se poate efectua pana la mijlocul lunii mai.

Exista mai multe metode de altoire a pomilor fructiferi (in ochi, in ramura detasata, in ochi dormind). Fiecare metoda isi are vremea ei. Acum in primavara se practica altoirea in despicatura. Ea se executa de obicei la pomi mari, cu ramuri groase. Portaltoiul este in acest caz mult mai gros decat altoiul (diametrul 7-10 centimetri). Retezati portaltoiul unde este mai drept si scoarta mai neteda. Despicati portaltoiul pe linia unui diametru al sectiunii taieturii cu cosorul sau despicatorul. Fasonati altoiul sub forma de pana astfel; in dreptul mugurelui de la baza faceti doua taieturi oblice de-a lungul ramurii altoi, pentru ca pana sa fie mai lata pe partea mugurelui si ascutita pe partea opusa. Pana trebuie sa fie de trei-patru ori mai lunga decat grosimea altoiului, iar acesta trebuie sa aiba doi-trei muguri. Desfaceti despicatura cu ciocul despicatorului si introduceti pana altoi, avand grija ca locul de unire al scoartei cu lemnul de altoi sa vina in dreptul locului de unire al scoartei cu lemnul de la portaltoi. Introduceti in acelasi fel un altoi in celalalt capat al despicaturii. Legati si ungeti bine cu o ceara de altoit speciala. Inainte de a e cu ceara de altoi, astupati crapaturile de la suprafata despicaturii cu bucatele de scoarta.


Va prezentam trei retete pentru prepararea cerii de altoit: 1) 750 g rasina, 50 g smoala, 50 g seu de oaie, 60 g ceara de albine, 70 g cenusa fin cernuta 30 g ocru; 2) 4 parti smoala, doua parti ceara de albine, o parte seu sau ulei de in; 3) 400 g sacaz, 200g ceara de albine, 100 g seu de oaie. Materialul, inafara de cenusa si ocru se marunteste si se pune la topit. Focul se mentine mic, iar continutul vasului se amesteca in continuu. Dupa ce materialul s-a topit si s-a amestecat bine se adauga cenusa si ocrul. Se lasa sa se raceasca. Apoi se taie bucati si se pune in vase de tabla. Inainte de intrebuintare bucatelele de ceara se topesc la foc domol si cu o lopatica de lemn se ung ranile provocate prin altoire sau taieri.
VIDEO