Doctorul Plantelor: Cum altoim ciresul cea mai buna explicatie!Video

duminică, 17 februarie 2019

Cum altoim ciresul cea mai buna explicatie!Video


Altoirea este procesul prin care unui portaltoi cu caracteristici slabe i se adauga un altoi cu caracteristici foarte bune si rezistenta la conditii de mediu.
Exista mai multe metode de altoire in ochi dormind sau in ochi crescand (prin oculatie). Cea din urma se executa in forma de T sau si mai simplu prin alipirea scutisorului de altoi pe portaltoi.
Dupa procesul de suprimare indiferent de perioada cand acesta a fost realizat, pe ramurile taiate se aplica mastic pentru altoire, pentru a preveni atacul bolilor si daunatorilor.

In partea de jos a portaltoiului, la o inaltime recomandata de circa 10 cm de la nivelul solului se executa taierea longitudinala a scoartei pe o lungime de circa 4 cm. Mai sus cu 1 cm de la taietura longitudinala, se executa o incizie transversala, in care introducem scutisorul cu mugurele decupat din ramura de altoi. Daca scutisorul este prea lung acesta se scurteaza astfel incat, sa se potriveasca perfect.
Altoiul se infasoara foarte strans cu banda de altoit, de jos in sus, asigurandu-se un contact cat mai bun al altoiului cu portaltoiul. Atentie, la majoritatea speciilor mugurele se acopera, insa la visin si cires acesta se lasa descoperit.
Altoiul ramane astfel legat timp de 2, 3 saptamani dupa care se desface, nu inainte de a verifica prinderea acestuia. Daca din diverse motive altoiul nu s-a prins, se repeta procesul de altoire.
Perioada favorabila de altoire este 15 iulie – 10 septembrie, pana la orele 10 dimineata, sau dupa orele 16.
Imediat dupa altoire ramurie se fasoneaza, iar daca altoirea nu se realizeaza in acea zi, altoiul se va pastra la intr-un loc umed si umbros.
Pentru altoire este necesar un briceag special de altoit, sau poate fi inlocuit cu un cutit/cutter si banda pentru altoit, care de asemenea poate fi inlocuita cu banda izolatorie sau banda taiata din polietilena cu dimensiunile de 1,5×25.
VIDEO