Daca doriti sa serviti cartofi copti la cina, dar nu aveti rabdare sa-i coaceti in cuptorul traditional timp de o ora, folositi cuptorul cu microunde!
Iata cum puteti prepara cartofi copti pufosi si deliciosi in aproximativ 15 minute.
1
Alegeti soiul potrivit de cartofi. Exista cartofi speciali pentru copt, fiind optimi pentru prepararea in cuptorul cu microunde, datorita continutului ridicat de amidon. Cartofii galbeni sunt o alta optiune, avand un continut moderat de amidon, obtinandu-se cartofi copti cremosi si densi.
2
Spalati cartofii. Este important sa spalati bine cartofii inainte de a-i introduce in cuptorul cu microunde, mai ales daca ii mancati cu tot cu coaja. Indepartati, cu atentie, urmele de pamant. O perie va va fi de folos in acest sens. Dupa ce ii spalati, uscati cartofii cu servetele de bucatarie.
3
Asezonati cartofii. Masati cartofii cu ulei de masline, apoi presarati sare si piper, dupa gust. Acest lucru da o savoare in plus cartofilor, ajutand coaja sa fie crocanta.
4
Intepati cartofii cu o furculita. Acest lucru ajuta aburii sa iasa si impiedica explodarea cartofilor in cuptorul cu microunde. Se recomanda inteparea cartofilor de 3-4 ori pe toate partile. Ca metoda alternativa, puteti cresta cartofii in forma de X, folosind un cutit.
5
Puneti cartofii pe farfuria din cuptorul cu microunde. Data doriti, puteti pune cartofii intr-un servetel umed. Acest lucru ii va ajuta sa se inmoaie, fara sa se micsoreze, dar va inmuia si coaja.
6
Introduceti farfuria in cuptorul cu microunde si setati timpul de coacere. Timpul de coacere poate varia in functie de marimea cartofilor si de puterea cuptorului cu microunde. Cartofii medii sau mari necesita 15-16 minute, la putere maxima, pentru a se coace.
- Setati cuptorul la 7 minute, apoi scoateti cartofii si intoarceti-i, pentru a se coace uniform. Setati apoi 7-8 minute, in functie de cat de moi sunt. Daca nu sunt copti complet, verificati-i dupa fiecare minut, pana sunt gata.
7
Verificati daca cartofii s-au copt. Puteti face acest lucru, intepandu-i cu furculita la mijloc, iar daca aceasta patrunde usor, dar mijlocul e putin ferm, inseamna ca sunt gata. Daca nu sunteti siguri, e preferabil sa-i lasati mai putin copti, deoarece cartofii gatiti prea mult pot exploda in cuptorul cu microunde.
8
Lasati cartofii sa se odihneasca 5 minute. Acest lucru permite mijlocului sa se gateasca complet, datorita caldurii din interior. Totodata, astfel devin pufosi in interior, fara a se usca prea tare la exterior. Daca ii impachetati in folie de aluminiu, dupa ce-i scoateti din cuptor, puteti accelera procesul. Aveti grija, cartofii pot fi foarte fierbinti.
9
Serviti cartofii. Crestati-i si adaugati topingurile preferate. Puteti sa-i serviti simpli cu unt, sare si putin cascaval ras sau puteti sa-i faceti mai speciali, adaugand smantana, ceapa verde, bacon prajit, tocanita de carne macinata sau omleta.
Ponturi:
- Unele cuptoare cu microunde au un buton special pentru cartofii copti.
- Mariti durata de timp, daca aveti un cuptor cu o putere mai mica.
- Daca va grabiti, puteti taia cartofii in doua la jumatatea timpului de gatire, adaugati topingurile si introduceti-i la cuptor pentru a-i coace complet.
- Puteti, de asemenea, sa impachetati cartofii in hartie de copt, care poate fi refolosita.
Atentie!
- Nu impachetati cartofii in folie de aluminiu, in timp ce sunt in cuptorul cu microunde; aceasta poate distruge interiorul sau exteriorul cuptorului.
- Utilizati manusi de gatit sau un prosop de bucatarie, cand manuiti farfuria din cuptor.