Doctorul Plantelor: Zeama bordeleza – preparare si utilizare

miercuri, 8 mai 2019

Zeama bordeleza – preparare si utilizare




Pentru cei care au crescut la tara, zeama bordeleza, cunoscuta popular sub denumirea de piatra vanata, de la ingredientul principal, sulfatul de cupru (foto deschidere), este o priveliste familiara. Utilizata la scara larga pentru combaterea daunatorilor, in special in tratamente la vita de vie si pomi fructiferi, zeama bordeleza ramane o optiune la indemana pentru cei care vor o recolta bogata toamna, ferita de atacul patogenilor. Despre modul sau de preparare si utilizare, alaturi de alte cateva lucruri interesante, vom vorbi in materialul de mai jos.
Mai intai de toate, trebuie spus ca zeama bordeleza este un fungicid de contact, adica nu patrunde in tesutul plantelor. In schimb, ionii de cupru din compozitia sa sunt absorbiti in mod pasiv de sporii ciupercilor sau bacteriilor cu care vin in contact carora le distruge apoi sistemul enzimatic. Insa, tratamentul trebuie aplicat preventiv pentru ca, dupa patrunderea infectiei sau agentului patogen in tesutul plantei, tratamentul cu zeama bordeleza este total ineficient.
Pentru a prepara, de exemplu, 10 litri de zeama bordeleza cu o concentratie de 0.75 % aveti nevoie de urmatoarea reteta: se iau 75 de grame de sulfat de cupru (piatra vanata) care se piseaza bine si se dizolva in 5 litri de apa calduta intr-o galeata musai din plastic. Intr-o alta galeata din plastic se pregateste laptele de var cu 115-120 de grame de var stins, dizolvat in 5 litri de apa. Puteti folosi si 35-40 de grame de var nestins in acelasi volum de apa. Rolul varului este de a neutraliza sulfatul de cupru.
La final se amesteca cele doua solutii turnand sulfatul de cupru peste laptele de var pana si se amesteca pana cand lichidul devine omogen. Puteti adauga 10-20 de ml de aracet pentru a mari aderenta si persistenta solutiei pe tulpini, ramuri si frunze. Stropiti viata de vie, pomii sau legumele in ziua in care solutia a fost preparata, folosind un pulverizator. Pentru un hectar de livada aveti nevoie de 800-1000 de litri de zeama bordeleza. Pentru suprafete mici, gasiti solutia gata preparata in comert.
In cazul pomilor, tratamentul se aplica in faza de repaus vegetativ, in intervalul cuprins intre caderea frunzelor si pana la umflarea mugurilor, in vreme ce la viata de vie tratamentul se aplica in aceeasi faza de reapus vegetativ sau dupa atenurea procesului de crestere a lastarilor, la sfarsitul lunii iunie-inceputul lunii iulie. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat solutia rezista si vremii ploioase. Nu amestecati insa zeama bordeleza cu alte pesticide, din acest motiv este indicat sa verificati compatibilitatea daca vreti sa extindeti tratamentul.
Surse: Paradisverde.ro, Horticultorul.ro, Ipm.ucdavis.edu