Paduchele cenusiu al prunului este o insecta de culoare verde, cu o banda dorsala inchisa la culoare si un corp acoperit partial cu un strat de ceara alba. Antenele insectei sunt mai scurte decat lungimea corpului si siphunculi sunt de culoare gri inchis. Lungimea totala a corpului insectei nu depaseste 2.5 mm. Paduchele cenusiu inaripat este de culoare maro sau neagra si are abdomenul verde cu pete pale de culoare deschisa. Insectele capabile de reproducere nu depasesc 1.4 mm si se aseamana aproape in intregime cu insectele inaripate.
In mediul natural paduchele cenusiu se reproduce prin parinteogeneza vivipara pe parcursul intregului an, populatiile sale crescand primavara si (intr-o mai mica masura) in toamna. Toamna insectele inaripate femele, impreuna cu masculii acestei specii migreaza spre pomii fructiferi preferand in mod special prunii. Aici paduchii cenusii se imperecheaza si depun oua care raman in stadiul de hibernare pana la inceputul primaverii. Ouale se deschid in primavara anului urmator, iar femelele rezultate se reproduc prin partenogeneza vivipara pana la inceputul verii. Paduchii capabili de inmultire fara reproducere migreaza vara spre alte gazde, unde depun mai multe generatii noi de insecte. Paduchele cenusiu sufera astfel doua cicluri concurente, unul parthenogenetic pe plante gazde de vara, in special cele din familia Rosaceae si un ciclu sexual pe pruni.
Cea mai mare parte a daunelor provocate de acesti paduchi se observa la frunzele de prun, care se rasucesc si se pot rupe. Daune majore sunt date de cresterea diforma a noilor ramuri si producerea de fructe mici si neuniforme. Copacii infestati sunt contaminati pe fructe si de mierea abundenta lasata de catre aceste insecte. Aceasta afida este un daunator important al prunilor in Romania.
Combaterea chimica se recomanda sa se faca cu insecticide: Calypso 0,02%, Mavrik 2 F 0,05%, Novadim Progess sau Decis Expert 0,03%.
SURSA:https://fitomag.ro