Doctorul Plantelor: Tratamente pentru Bolile nucului. Combaterea antracnozei

miercuri, 22 mai 2019

Tratamente pentru Bolile nucului. Combaterea antracnozei

Condiţiile climatice din ultima perioadă au favorizat apariţia şi dezvoltarea antracnozei la nuc, care poate provoca pierderi importante la această cultură. Antracnoza este o boală foarte răspândită în Republica Moldova și România, majoritatea soiurilor locale fiind sensibile la atacul acestei ciuperci. Dacă nu este tratată corect şi la timp, antracnoza poate provoca pierderi de până la 40% din recoltă. 
Foto: nucialtoiti.md
Foto: nucialtoiti.md
Simptomele antracnozei nucului. Atacul se manifestă pe frunze, fructe şi mai rar pe lăstari. Frunzele şi fructele pot fi atacate în toate stadiile de dezvoltare Pe frunzele atacate apar pete mici (2-5 mm în diametru), brune, mai mult sau mai puţin rotunjite. Antracnoza determină desfrunzirea timpurie a nucului, uscarea şi sensibilizarea la ger a lăstarilor şi deprecierea fructelor.
Foto: botanistii.ro
Foto: botanistii.ro
Agentul patogen. Antracnoza nucului este produsă de Gnomonia leptostyla (sin. Gnomonia juglandis), f.c. Marssonina juglandis. Miceliul ciupercii Gnomonia leptostyla se dezvoltă în spaţiile intercelulare ale organelor atacate. Pe faţa inferioară a frunzelor, în dreptul petelor, se diferenţiază strome mici pe care apar acervuli, iniţial acoperiţi de cuticulă. Mai târziu, sub presiunea conidiilor, cuticula se rupe şi acervulii rămân descoperiţi. Forma conidiană se numeşte Marssonina juglandis.
În anul următor, primăvara, pe frunzele căzute se pot observa periteciile. Acestea sunt negricioase sau brun-roşcate, în formă de butelie şi sunt complet cufundate în substrat. Periteciile au un gât lung care iese afară din substrat, pe partea inferioară a frunzei, putându-se observa şi cu ochiul liber. În peritecii se diferenţiază numeroase asce cu ascospori bicelulari.
Ciuperca rezistă peste iarnă sub formă de miceliu în scoarţa ramurilor şi sub formă de peritecii în frunzele atacate. Ascosporii din asce realizează primăvara infecţiile primare. În cursul perioadei de vegetaţie, agentul patogen se propagă prin conidii care produc infecţiile secundare. Atacul ciupercii este favorizat de o vreme umedă şi caldă, în cursul lunii mai.
Profilaxie şi terapie. Pentru combaterea agentului patogen, se aplică măsuri de igienă culturală (strângerea şi distrugerea prin ardere a frunzelor căzute) şi tratamente chimice, mai ales în pepiniere şi plantaţii tinere, cu fungicidul Signum® în doză 1-1,25 kg/ha.