Cresonul este o plantă care se utilizează în salate (lăstarii şi frunzele), mâncăruri, iar seminţele se folosec la obţinerea unui tip de muştar.
Frunzele sunt bogate în vitamine, minerale , enzime şi au aromă de hrean. Planta conţine fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod, calciu, ulei sulfoazotat, vitaminele C, A, B, PP, E, caroten, extract amar.
Proprietăţi:
- Tonic
- Remineralizant
- Aperitiv
- Hipoglicemiant
- Antiscorbutic
- Expectorant
- Vermifug
- Sudorific
- Anticancerigen
Indicaţii terapeutice:
- Lipsa poftei de mâncare
- Astenie
- Scorbut
- Limfalism
- Anemie
- Tuberculoză
- Bronşite şi afecţiuni pulmonare
- Dermatoze şi eczeme, râie
- Litiaze biliare şi afecţiuni hepatice
- Afecţiuni urinare
- Diabet
- Reumatism
- Cancer
Mod de utilizare:
Uz intern:
Preparaţi suc de creson proaspăt şi consumaţi zilnic 60-150 grame.
În caz de retenţie de urină, amestecaţi 100 ml de suc de ulei de migdale sau de măsline în proporţii egale.
Decoct diuretic: fierbeţi timp de 5 minute o mână de creson, trei cepe, doi napi la un litru de apă. Lăsaţi la infuzat, apoi strecuraţi. Consumaţi în 3 reprize, câte un pahar, între mese.
Uz extern:
În caz de alopecie, faceţi frecţie la scalp cu suc de creson.
În caz de plăgi, dermatite şi eczeme, aplicaţi frunze proaspete zdrobite pe zona afectată.
Pentru eliminarea pistruilor: amestecaţi 3 părţi suc şi o parte miere. Agitaţi şi aplicaţi pe faţă, dimineaţa şi seara. După uscare, spălaţi cu apă.
Mod de cultivare:
Cresonul poate fi cultivat acasă, în grădină sau în tave pe geam. Împrăştiaţi seminţe de creson într-un ghiveci cu 4-5 cm de pământ de bună calitate. Acoperiţi seminţele cu un strat foarte subţire de pământ. Udaţi în aşa fel încât seminţele să rămână sub stratul de pământ.
Seminţele trebuie ferite de lumină în primele zile după plantare. Acoperiţi vasul cu un carton perforat oblic, pentru a permite aerului să circule. Planta germinează în 2 zile. Dacă aţi plantat seminţe de calitate, peste 7 zile puteţi avea o nouă recoltă de creson.
Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.
Sursă: sanatosi.com