Musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) este un dăunator prezent mai ales în solarii, sere și spații închise. Atacă inclusiv legumele și speciile ornamentale cultivate în apartamente sau în grădini. Agromonitorvă oferă soluții naturale testate și recomandate pentru combaterea musculiței albe.
Fiind vorba de soluții naturale, organice, pot fi utilizate cu succes în agricultura ecologică. Sunt foarte ușor de realizat și de pus în practică, costurile fiind aproape zero.
1. Combatere musculița albă – Capcane din PET
Se taie partea superioară a unei sticle pet și se așează invers, apoi se sigilează cu scoci, astfel încât să obținem un recipient cu o pâlnie la suprafață. În sticlă se toarnă câteva degete oțet de mere sau vin oțețit.
2. Combatere musculiță albă – Stropiri cu extracte de plante
Plantele atacate se stropesc cu zeamă de urzică. Se toacă urzicile și se lasă într-o găleată cu apă să fermenteze 12-24 de ore.
Tratamentul se reia la câteva zile folosind în loc de urzici infuzie de crăițe sau de ferigă, obținută din o sută de grame de plante la un litru de apă fierbinte.
3. Stropiri cu spirt și săpun de potasiu
Plantele atacate se stropesc cu o soluție de alcool medicinal diluat astfe: la doi litri de apă se adaugă un pahar de 100 ml de spirt. Spirtul poate fi înlocuit cu săpun moale de potasiu.
4. Stropiti cu infuzie de ardei iute
Plantele atacate se stropesc cu o infuzie de ardei iute obținută dintr-o linguriță de ardei uscat și pisat la 250 ml apă clocotită. Se utilizează pentru stropit după ce s-a strecurat și s-a răcit. Soluția poate fi înlocuită după câteva zile cu „mujdei” de usturoi, obținut din 2-3 căței de usturoi la 250 ml apă clocotită. Se răcește, se strecoară și se stropește ca atare sau diluat.
5. Capcane cleioase
Musculița albă este atrasă de culorile galben și oranj. Se decupează cartoane colorate și se ung cu un adeziv transparent. Se lasă în imediata vecinătate a plantelor.
Dacă nu doriți să utilizați metodele ecologice de combatere, puteți apela la insecticide omologate pentru combaterea musculiței albe.
Ca și tratament pentru compaterea musculiței albe de seră, compania Syngenta recomandă produsele Actara și Eforia 45. Primul se aplică în doza de 0,02 la sută (0,250 kg/hectar), la apariția primilor dăunători și se repetă după caz ori de câte ori este nevoie, cu un timp de pauză de 3 zile. În cazul celui de-al doilea, se recomandă o doză de 1-1,25 l/hectar și se aplică la apariția primilor dăunători sau la avertizare. Timpul de pauză este tot de 3 zile. Utilizarea insecticidelor poate fi eficientă numai la adulți și stadii larvare incipiente deoarece larvele bătrâne sunt acoperite cu un strat gros de ceară.
SURSA:www.agromonitor.ro
SURSA:www.agromonitor.ro
sursa foto:www.botanistii.ro