Cultura de varza este o sursa importanta pentru industria alimentara, la noi in tara fiind cultivata cu precadere varza alba pentru capatana. Aceasta este cultivata in majoritatea zonelor din Romania, in special in campiile din sudul si vestul tarii, Moldova si Transilvania. Numai in anul 2016 au fost cultivate putin peste 46.000 de hectare, asa cum arata un raport al MADR.
Bineinteles, in ceea ce priveste productia se pot obtine recolte mari la hectar, dar trebuie respectate conditiile de crestere si de combatere a bolilor si daunatorilor.
Pregatirea terenului
Cultura de varza poate fi infiintata dupa culturi premergatoare cum ar fi radacinoasele, leguminoasele anuale sau perene, solano-fructoase sau bostanoase, dar si dupa bulboase. In cazul in care pe teren au fost cultivate crucifere, atunci este recomandat ca plantarea verzei sa se faca abia dupa trei sau patru ani.
De retinut ca pentru infiintarea culturii de varza de toamna cele mai bune premergatoare sunt cartoful sau mazarea.
Alegerea soiului potrivit
Asa cum am mentionat anterior, exista mai multe soiuri de varza, fiecare cu perioade de vegetatie specifice si cerinte diferite in ceea ce priveste cultivarea, in special in cazul in care se face plantare prin rasad. Se poate semana direct, din seminte, insa numai pentru cultura de varza de vara-toamna.
Pentru semanarea prin rasad (cultura timpurie, de vara, de toamna) samanta pentru rasad trebuie pregatita in rasadnite calde, straturi reci sau solarii, dupa caz. In cazul culturii de varza timpurie este necesara si etapa de calire, prin descoperire completa in timpul zilei si in noptile fara inghet. Toate aceste conditii sunt esentiale pentru a obtine o cultura de varza de calitate.
Mentinerea conditiilor optime de dezvoltare
Pe langa respectarea criteriilor din perioada de plantare a verzei, exista cativa factori care influenteaza direct calitatea culturii, pe toata durata de crestere si pana la recoltare. Având în vedere că este o planta cu cerinte ridicate fata de sol si umiditate, pentru culturile de vara-toamna este recomandat ca solul sa fie fertil si sa retina foarte bine apa, in special in timpul verii. In niciun caz varza nu trebuie plantata pe soluri acide, doarece creste riscul de aparitie a bolilor.
In ceea ce priveste umiditatea, acesta trebuie sa fie de 70-75% in prima etapa de crestere si apoi de 75-80% cand se formeaza capatanile. Temperatura nu trebuie sa depaseasca 30 de grade Celsius, iar cea minima poate fi cuprinsa intre doua-trei grade Celsius. Conditiile difera in functie de etapa de crestere. Desi cultura de varza nu are nevoie de mult soare, trebuie evitata plantarea in zone umbrite, iar in faza de rasad cererea de lumina este crescuta.
Combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor
Cateva conditii esentiale pentru o recolta bogata si sanatoasa sunt prevenirea aparitiei bolilor, combaterea buruienilor si a daunatorilor care pot afecta in mare masura cultura de varza. Pentru combaterea bolilor este recomandat un fungicid care ofera un control de lunga durata asupra unui spectru larg de boli. Alternarioza este una dintre cele mai intalnite boli. Aceasta apare in conditii de umiditate ridicata si poate fi combatuta eficient cu fungicidul Dagonis®, care inhiba dezvoltarea si reproducerea ciupercii in toate stadiile. Are efect preventiv si curativ.
Pe langa respectarea conditiilor de mai sus, ar mai fi de adaugat ca, odata recoltata, varza trebuie depozitata in spatii racoroase, doar pentru perioade scurte. Totusi, atat timp cat se tine cont de plantarea la timp si mentinerea conditiilor pentru dezvoltarea sanatoasa a culturii, aceasta poate fi o sursa de venit importanta pentru fermieri.
sursa foto:https://adevarul.ro