Lunile iulie si august sunt decisive pentru productia livezii tale. Orice lucrare pe care o treci cu vederea poate avea efecte directe asupra productiei de fructe, mai ales in timpul perioadelor cu temperaturi extreme.
Vara aceasta, meteorologii anunta lungi perioade caniculare, cu valuri de caldura desertica si cu temperaturi peste medie, urmate de ploi puternice, dar scurte, si fenomene extereme. De asemenea, seceta va afecta numeroase zone ale tarii, in special regiunile de campie si deal. De aceea, este cu atat mai important sa ai grija de pomii din livada, daca nu vrei sa iti vezi munca de luni de zile topindu-se sub caldura de afara. Iata care sunt lucrarile obligatorii de pus in practica in livada vara aceasta, pentru a minimiza impactul secetei asupra productiei livezii:
Protejarea livezii de boli si daunatori
Unul dintre cele mai mari pericole pentru livada in timpul verii este atunci cand o perioada de arsita este urmata de ploi. Acea umezeala calda care se formeaza in urma ploilor este mediul perfect pentru dezvoltarea bolilor, care iti pot pune la pamant recolta intr-un timp foarte scurt. Si aparitia daunatorilor poate fi favorizata de caldura, asa ca stropirea pomilor in aceasta perioada de vara este obligatorie pentru cei care vor sa creasca fructe mari, aspectuoase si gustoase. Cele mai bune pentru combaterea bolilor sunt aceste fungicide eficiente care, dupa cum observi, sunt atat de ieftine incat orice fermier sau gospodar priceput si le poate permite. Ele fac minuni impotriva bolilor si te ajuta sa iti mentii livada sanatoasa, ferita de boli sau ciuperci, chiar si pe timpul verii.
Udarea pomilor fructiferi, mai importanta ca niciodata
Nivelul optim al precipitatiilor anuale este in jurul valorii de 600 de mm pe metrul patrat. Insa, in timpul perioadelor lungi de seceta sau a valurilor de caldura, pomii se pot usca rapid. Pentru a sustine cresterea pomilor din livada si a-i ajuta sa primeasca toate elementele nutritive, astfel incat calitatea fructelor sa nu aiba de suferit, este indicat sa uzi livada dimineata devreme sau seara, cand caldura nu mai este la fel de puternica. Trebuie sa iei in considerare si faptul ca ploile razlete, de scurta durata, desi binevenite, nu sunt suficiente pentru a patrunde profund in pamant si pentru a hrani radacina pomilor. Ia in considerare si faptul ca majoritatea pomilor fructiferi necesita cat mai multa apa, pe masura ce fructele intra in parg si incep sa se coaca.
Tunderea pomilor, o lucrare neglijata de multi
Tunderea pomilor nu este o operatiune pe care este suficient sa o realizezi doar primavara sau toamna. Sanatatea ramurilor este importanta pentru intreaga coroana a pomilor. O ramura uscata sau bolnava poate afecta intregul pom si, in plus, cand o ramura este afectata de boli sau daunatori, acestia se pot raspandi foarte usor si iti pot cuprinde intreaga livada, daca nu tratezi problema la timp. Taierile de vara echivaleaza cu ruperea acelor ramuri sau lastari care cresc intr-o directie gresita, a ramurilor uscate sau bolnave. In cazul speciilor de pomi cu recoltare timpurie, taierile de vara sunt obligatorii dupa culegerea recoltei, pentru a pregati astfel pomii pentru toamna si pentru perioada de repaos.
Fertilizarea pomilor, o lucrare peste care nu trebuie sa sari
Lipsa ploilor si caldura duc la pierderea elementelor nutritive din sol. Or, pe perioada cresterii fructelor, si consumul de elemente nutritive al pomilor este cu atat mai mare. Fertilizarea organica este cea mai sanatoasa metoda prin care iti poti ajuta livada sa se dezvolte armonios si sa iti asiguri o productie optima la final de sezon. Fertilizarile se fac, de regula, la inceputul lunii iulie, insa, bineinteles ca perioada variaza in functie de soiul pe care il cresti.
Asadar, daca vrei o productie bogata in livada, fructe aspectuoase, pe care sa le pui cu mandrie pe masa sau sa le vinzi in piata, aceste lucrari sunt esentiale pentru a-ti atinge scopul. In plus, ele iti ajuta si iti sustin intreaga munca depusa in timpul anului, pentru ca livada ta sa fie roditoare si plina de belsug.
Sursa foto: Shutterstock/Copyright: gpointstudio