sursa foto:www.agro.basf.ro
Conditiile climatice din ultima perioada si faza de vegetatie, au favorizat aparitiia si dezvoltarea bolii Monilinia Laxa (Monilioza samburoaselor), care poate cauza pierderi importante in livezile de prun, cires, visin, cais, piersic. Se recomanda executarea unui tratament, in perioada de umflare a mugurilor pana la infoierea corolei (prima floare).
Tratamentul are efect si asupra altor boli cum ar fi: Patarea rosie, Ciuruirea frunzelor, Hurlupii, Bacterioze – la Prun; Deformarea frunzelor – la Piersic; Ciuruirea frunzelor si Patarea purpurie a frunzelor – la Cires.
Se recomanda folosirea unui FUNGICID pe baza de Cupru:
- CHAMP 77 WG (COPPERMAX) = 0,3% sau
- CUPROXAT FLOWABLE = 0,35% sau
- FLOWBRIX = 0,3% sau
- TRIUMF 40 WG = 0,3% sau
- FUNGURAN OH 50 WP =0,3%.
De asemenea pot fi folosite, cu rezultate bune, produsele:
- MERPAN 50 WP = 0,25% sau
- DITHAN NEOTEC 75 WG = 0,2% sau
- ORIUS 25 EW = 0,1% sau
- TOPSIN 70 WDG = 0,07% sau
- SCORE 250 EC = 0,02% sau
- ROVRAL 500 SC = 0,1% sau
- SIGNUM = 0,05%.
Alte recomandari:
- Inainte de tratament se recomanda strangerea fructelor mumifiate din coroana pomilor si a frunzelor cazute pe sol pentru a fi distruse prin ardere.
- Ordinea de abordare a speciilor este functie de cum dezmuguresc; obisnuit: cais, visin, piersic, cires, prun.
- Se vor respecta masurile de protectia muncii la folosirea substantelor pesticide, protectia mediului si a albinelor conf. ORD. Nr.127 din 21.10. 1991.
Important: Conform cu noile reglementari ale Uniunii Europene privind ecoconditialitatea, care prevad ca informatiile despre folosirea produselor de protectia plantelor (ppp) sa fie pastrate cel putin 3 (trei) ani, de catre utilizatorii profesionisti, se impune ca fiecare utilizator de ppp (fermieri, producatori agricoli, etc.) sa detina si sa completeze, la zi, un registru de evidenta a tratamentelor fitosanitare. Macheta este in attach. Respectarea acestei prevederi va fi verificata, in teren, de catre inspectorii APIA si cei ai Oficiului Fitosanitar Judetean. Amenzile pot ajunge pana la 8.000 – 10.000 lei, pentru utilizatorii profesionisti care nu se conformeaza acestei prevederi.
O.F. Valcea