Doctorul Plantelor: Combaterea Putregaiului Cenusiu la legume (Botrytis cinerea)

miercuri, 31 iulie 2019

Combaterea Putregaiului Cenusiu la legume (Botrytis cinerea)



 Putregaiul cenusiu este o problema destul de frecvent intalnita la rosii si ardei. In plus, putregaiul cenusiu poate ataca fasolea, varza, salata, cartofii si multe alte plante. Botrytis cinerea este un agent patogen care provoaca pierderi severe la multe legume. Agentul patogen infecteaza frunzele, tulpinile, florile si fructele. Complexitatea bolilor cauzate de B. cinerea in sere face din acest patogen una dintre cele mai importante boli ale culturilor de legume in sera in multe tari.

Ciuperca supravietuieste in resturile de plante din culturi. Alte culturi pot servi si ca surse de contaminare. Dezvoltarea este favorizata de vremea rece si umeda. Sporii care ajung pe plantele de tomate germineaza si pot produce o infectie atunci cand apa de ploaie, roua, ceata sau irigarea este prezenta pentru perioade prelungite.Ciuperca nu infecteaza usor tesuturile sanatoase intacte, dar, in general, infecteaza plantele prin tesutul ranit. Leziunile din frunze incep adesea pe tesuturile imbatranite sau in zonele cu leziuni fizice sau chimice.In general, epidemiile apar in conditii reci si umede, care favorizeaza infectia si pot, de asemenea, predispune gazda sa devina sensibila. Umiditatea relativa ridicata in sera si umiditatea pe suprafetele plantelor cultivate in camp sunt considerate cei mai importanti factori de mediu care influenteaza infectia cu B. cinerea.
Zile innorate si ploioase urmate de zile cu soare favorizeaza puternic aparitia si dezvoltarea putregaiului cenusiu, una dintre cele mai pagubitoare boli ale legumelor cultivate atat in spatii protejate (sere, solarii) cat si in camp. Atacul ciupercii Botrytis cinerea este favorizat de umiditatea ridicata (peste 90% mai multe zile la rand, temperaturi scazute, lipsa aerisirii, nebulozitate persistenta, fertilizarea si udarea).Boala poate aparea pe toate organele aeriene ale plantei, deseori pe inflorescente. Simptomul cel mai frecvent la infectarea cu putregaiul cenusiu este ofilirea brusca a tesuturilor suculente cum sunt tulpinile si frunzele tinere. Zona atacata prezinta la inceput simptome de decolorare apoi se acopera cu un mucegai cenusiu, alcatuit din fructificatiile ciupercii.Atacul cel mai pagubitor si caracteristic apare pe fructe (atat tomate cat si castraveti), sub forma unui putregai umed si moale la locul de insertie al pedunculului, la suprafata caruia se dezvolta din abundenta sporii ciupercii de culoare cenusie. Fructele bolnave se desprind cu usurinta si cad la suprafata solului.Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului, folosind unul din produse:
    • BRAVO 500 SC 1,5-2,0 l/ha - timp de pauza 3 zile
    • ORTIVA OPTI 2,0-2,5 l/ha - timp de pauza 3 zile
    • SIGNUM 1,5 kg/ha - timp de pauza 3 zile
    • TELDOR 500 SC 0,08%
Se va respecta cu strictete timpul de pauza (timpul de la aplicarea produsului si pana la consum) mentionat pe ambalajul produsului utilizat.Metodele agrotehnice de gestionare a riscului de infectie cu putregaiul cenusiu presupun:
    • Evitarea ranirii plantelor si fructelor in timpul cresterii. 
    • Mentinerea unui bun control al buruienilor pentru a minimiza perioadele cand plantele sunt ude datorita circulatiei reduse a aerului.
    • Dupa recoltare, terenul poate fi discuit pentru a incorpora resturile vegetale in sol si pentru a facilita descompunerea rapida a plantelor infectate.
  • DISTRIBUITI MAI DEPARTE!
  • SURSA:www.gazetadeagricultura.info