Doctorul Plantelor: Cum impiedicam viespile sa atace livada si via,cea mai buna metoda bio !

miercuri, 31 iulie 2019

Cum impiedicam viespile sa atace livada si via,cea mai buna metoda bio !

Crește plante care le pun pe fugă

Adaugă în grădina ta și plante care nu sunt pe placul viespilor.
Printre ele se numără menta, citronela, eucaliptul.

Scapi de viespi cu ulei de mentă

Multe insecte fug de mentă sau de uleiul de mentă, astfel că l-ai putea folosi din plin.
Chiar dacă ai menta în grădină poți pulveriza ulei de mentă sau lăsa săculeți îmbibați în ulei de mentă în diferite zone ale casei, pe exterior.

 Te poți folosi de această metodă mai ales în zona în care se joacă cei mici, în curte.
Dă cu ulei de mentă și pe fostul cuib de viespi, dacă ai așa ceva. Ele tind să revină în fosta locuință.

Soluție repelentă contra visepilor

Amestecă ulei de lemnongrass, cuișoare, mușcată cu apă și puțin detergent lichid.
Pune acest amestec într-un pulverizator și spray-ază locurile colindate de viespi.

Scapi de viespi cu o capcană dulce

Taie o sticlă de plastic de 2 litri și pune partea cu gâtul sticlei invers în cealaltă jumătate.
În jumătatea de jos pune apă cu zahăr, suc, bere, oțet sau săpun lichid, ueli de gătit. În ce combinație vrei.
Ele vor intra pe partea largă a gâtului de sticlă întors, dar nu vor mai putea ieși prin același loc, astfel că vor rămâne captive.
Cu siguranță că această capcană dulce va ademeni și alte insecte care te supără atunci când îți bei ceaiul/cafeaua în grădină. Sau, de ce nu, chiar și pe balcon.

Remedii:

Pentru a impiedica insectele sa ajunga in locuinte se recomanda plasele anti-insecte. In cazul in care un numar mare de viespi cauta hrana la exteriorul locuintelor dumevoastra se recomanda utilizarea de borcane capcana cu lichid dulce si apa, care sa atraga si sa inece insectele daunatoare.

Combaterea biologica se poate face prin folosirea de capcane.Viespile sunt de felul lor foarte curioase ,fiind atrase de substantele dulci sau de lichidele in curs de fermentare. Cea mai mare atractivitate pentru viespi o are apa in care s-au spalat capacelele de ceara rezultate de la extractia mierii.Mai sunt atrase de berea rasuflata,de orice fel de vinuri vechi,alterate,in curs de otetire,de solutiile obtinute prin diluarea in apa a magiunurilor alterate,de fructele in curs de fermentare, in special pere.

Puneti in recipiente de sticla ori in butelii de tip PET,cu gatul lung si ingust , cum sunt cele de la apa minerala ori de la vin,cam o treime din capacitatea recipientului unul dintre lichidele aratate mai sus,legati si atarnati aceste recipiente in locurile frecventate de viespi la inaltimi ce pot varia intre 1 si 3 metri,apoi cu degetul inmuiat in miere ori magiun ,ungeti putin gaturile recipientelor in zona unde ar trebui sa intre dopul,iar restul rezolva mama natura.
Viespile foarte lacome si obraznice din fire,vor intra in recipiente ,inecandu-se in lichidele care le-au atras. Din cand in cand,daca suprafata lichidului din capcana e plina cu viespi (se podeste) impiedicand inecarea altora care intra din nou,strecurati lichidul, completati-l la nevoie si refolositi-l.Cu cat e mai vechi si mai borsit,cu atat e mai atractiv pentru viespi. Repetati operatiunea ori de cate ori e nevoie pana la venirea inghetului.
Primul ajutor in caz de intepare consta in frecarea locului intepat cu frunze de patrunjel,de ceapa,cu sare, cu otet, cu amoniac,aplicarea unei bucati de fier cat mai rece pe locul intepat sau oricare alta metoda care poate modifica rapid PH-ul locului intepat.