Cimbrul este apreciat din vechime ca un remediu eficient împotriva afecțiunilor aparatului respirator (tuse, bronșită, congestie în piept). Are proprietăți antioxidante și antimicrobiene puternice.
Această plantă aromată mai are o calitate: îi poate scăpa de patima beției pe cei dependenți de alcool. Terapeuta Maria Treben recomanda acum câteva decenii ceaiul de cimbru pentru tratarea alcoolismului, explicând modul în care această plantă acționează împotriva acestui viciu distrugător, scrie lataifas.ro.
Studiile științifice recente au confirmat efectele benefice ale cimbrului împotriva dependenței de alcool. Cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Bialystok – Facultatea de Farmacie descriu alcoolismul ca o problemă medicală, socială și economică și citează câteva plante și compuși naturali care au demonstrat efecte preventive și terapeutice asupra dependenței de alcool.
Cimbrul face parte dintr-o listă mai lungă de remedii naturale care pot ajuta la reducerea consumului de alcool, alături de sunătoare, ginseng, luminița-nopții, semințele de schinduf, passiflora incarnata și ghimbir.
Un studiu din 2009, realizat pe șoareci la Universitatea King Khalid – Facultatea de Științe din Abha, Arabia Saudită, a arătat cimbrul și ghimbirul sunt doi agenți naturali care pot fi utili în tratamentul alcoolismului.
Cercetătorii au urmărit îndeosebi efectele detoxifiante ale acestor plante asupra leziunilor cauzate de consumul excesiv de alcool asupra ficatului și a creierului. Șoarecii au primit un extract de cimbru și ghimbir timp de 2 săptămâni, într-o concentrație de 500 mg/kg.
Rezultatele au arătat că ambele extracte, de cimbru și ghimbir au demonstrat efecte detoxifiante și antioxidante, au ameliorat leziunile hepatice și cerebrale, și au îmbunătățit funcția enzimelor hepatice. Datorită acestor rezultate, autorii acestui studiu recomandă cimbrul și ghimbirul pentru evitarea toxicității alcoolice.
Dr. Stephen Byrnes de la Universitatea din Kentuchky susține că cimbrul are proprietăți antivirale, fungicide, antibiotice, bactericide, antiseptice și diuretice extraordinare, utile în tratamentul alcoolismului. Consumul regulat de alcool duce la creșterea excesivă a unei bacterii regăsite în mod natural în intestin. Această bacterie se poate înmulți și stimula apetitul pentru alcool.
Cimbrul ajută corpul să elimine toxinele, crește imunitatea prin faptul că susține formarea de celulele albe de sânge, și crește rezistența organismului la invadatori. Planta este totodată un tonic foarte bun pentru persoanele slăbite din punct de vedere fizic și psihic.
Cum se folosește cimbrul împotriva alcoolismului
Maria Treben recomandă următoarea schemă de tratament:
- se pune 1 pumn de cimbru la infuzat într-un litru de apă clocotită; se lasă la infuzat 2 minute, apoi se strecoară; ceaiul se păstrează cald într-un termos;
- se ia câte 1 lingură de ceai din 15 în 15 minute.
Primul semn că acest tratament dă roade este pleiada de reacții adverse ale organismului, specifice detoxifierii: greață, vărsături, scaune și urinări puternice, valuri de transpirație, creșterea poftei de mâncare și sete mare.
Recidivele sunt inevitabile, însă cura se poate relua până când nevoia de a bea dispare cu desăvârșire.
Surse articol:
1. http://livingtraditionally.com/addicted-alcohol-try-thyme-tea/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19457445
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22474979
4. „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben
1. http://livingtraditionally.com/addicted-alcohol-try-thyme-tea/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19457445
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22474979
4. „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben