Doctorul Plantelor: Pritocirea vinului sau când se face tragerea de pe drojdie a vinului de casă.5 metode de pastrare a vinului

marți, 24 septembrie 2019

Pritocirea vinului sau când se face tragerea de pe drojdie a vinului de casă.5 metode de pastrare a vinului




Mustul are nevoie de două-trei săptămâni pentru a fermenta și a se transforma în vin. După ce trece această perioadă, la finalizarea procesului de fermentație, se recomandă ca vinul să fie tras imediat de pe drojdie, adică să fie pritocit.
Pritocul este o simplă lucrare de transvazare a vinului, în scopul înlăturării sedimentelor, iar operațiunea constă în tragerea vinului dintr-un vas în altul pentru de a-l separa de drojdia depusă, prevenindu-se astfel apariția mirosurilor și gusturilor neplăcute cum ar fi cel de drojdie sau de hidrogen sulfurat, defecte care apar prin descompunerea drojdiei depuse.
Aerisirea vinului realizată cu ocazia pritocului determină o reactivare a unei părți din drojdii și ajută fermentarea ultimelor resturi de zahăr rezidual în cazul vinurilor tinere, precum și precipitarea și depunerea unor compuși metalici prin reacțiile chimico-enzimatice dintre ionii de metale cu taninul și  oxigenul. Se favorizează astfel procesul de auto-limpezire, omogenizare și desăvârșire a buchetului vinului.
Vinul se trage de pe drojdie imediat ce s-a finalizat fermentarea
Marius Vasiu, tehnolog în cadrul Cramelor Jidvei, le recomandă gospodarilor să tragă vinul de pe depozitul de drojdie imediat ce procesul de fermentare a fost încheiat, tocmai pentru a evita situația în care drojdia intră în descompunere și afectează calitățile gustative ale vinului.
În general, gospodarii trag vinul de Crăciun sau de Anul Nou, dar dacă doriți să îl aveți limpede cât mai repede, imediat ce se termină fermentația, îl trageți pe depozitul de drojdie care s-a format și atunci limpezirea este accelerată. Nu se recomandă tragerea vinului direct în sticle de sticlă pentru că vinul nu este foarte limpede. Vinul se trage de pe drojdie în alt vas sau într-un recipient, se golește drojdia și se spală vasul în care a fost inițial mustul, iar apoi se pune la loc. Cam la 2-3 săptămâni după ce s-a tras vinul, acesta s-a limpezit complet se poate depozita în sticle de sticlă de 750 ml, pentru o păstrare îndelungată”, explică specialistul.
Pentru efectuarea pritocului sunt necesare: furtunuri, sorburi, pompe, vase de aerisire (ligheane din material plastic) găleți, pâlnii. Toate aceste ustensile trebuie bine spălate în prealabil!
Când nu se dispune de sorb, acesta poate fi înlocuit cu o tijă de lemn suficient de subțire pentru a putea pătrunde împreună cu furtunul și care să fie cu 10-12 cm mai înaltă decât vasul. Furtunul se prinde de tija de lemn în 2-3 puncte; aveți grijă ca acesta să fie prins cu câțiva centimetri mai sus de nivelul depunerilor, astfel încât să nu trageți depozitul de drojdii. Distanța exactă de la capătul tijei până la capătul furtunului se poate stabili înainte de a lega furtunul, introducând tija în vin până la fundul vasului pentru a observa urma lăsată de depozit pe tijă. Capătul furtunului care se leagă de tijă se secționează oblic (la 45°) pentru a face operațiunea cât mai corect.
Se recomandă tragerea vinului cu protecție de sulf
Specialiștii Jidvei recomandă ca tragerea vinului de pe drojdie să se realizeze cu protecție de sulf. În general, doza recomandată de sulf este de 0,5-1 ml la fiecare litru de vin.
Recomandarea noastră este ca vinul să se tragă cu protecție de sulf, deoarece protejează vinul împotriva oxidării. Cantitatea recomandată este de maximum 1 ml de sulf la un litru de vin. Se pot adăuga și 0,5 ml de sulf la un litru, dacă gospodarul crede că va consuma vinul repede, în 2-3 luni”, spune tehnologul.
Este foarte important ca, după ce se trage vinul, vasul să se țină tot timpul plin. Dacă s-au băut 5-10 litri, este indicat să trageți vinul într-un vas mai mic care să fie plin tot timpul.
Cu mustul de la Jidvei, vinul se limpezește mult mai repede
Obținerea vinului din must de la Jidvei este un proces puțin diferit față de cel în care se produce vinul din must obținut din struguri cumpărați sau din producția proprie. Dacă faceți mustul acasă, cantitatea de drojdie pe care o obțineți este mult mai mare, pentru că nu se face deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului și nu se poate trage vinul imediat după ce a fermentat – depozitul de drojdie este foarte mare și nu apucă să sedimenteze. Mustul cumpărat de la Jidvei este foarte puțin încărcat cu resturi (pielițe, semințe de struguri sau pământ – n.r.), de aceea limpezirea vinului este mult mai rapidă.
Dacă gospodarul vrea să grăbească procesul de limpezire, poate adăuga și bentonită. Bentonita se găsește la vânzare în magazinele de vinuri. Doza recomandată este de un gram de bentonită la un litru de vin.

Acest articol a fost publicat în cadrul campaniei „Vin de casă din must de la Jidvei”, prin intermediul căreia toți gospodarii care doresc să producă un vin 100% natural, din struguri românești, sunt invitați să comande must de la Cramele Jidvei la prețul de 4.5 lei/kilogram. Pentru detalii despre campanie puteți suna la 0755.706.000, accesa www.mustdejidvei.ro sau ne puteți scrie la adresa de e-mail: must@jidvei.ro.