Doctorul Plantelor: Rețete de vinuri – vinul pelin – cum se prepară vinul pelin în gospodărie?

marți, 24 septembrie 2019

Rețete de vinuri – vinul pelin – cum se prepară vinul pelin în gospodărie?

sursa foto:realitatea.net

Vinul  pelin este foarte vechi în țara noastră și este considerat ca o băutură autohtonă. Se cunosc patru tipuri de  pelin: sec, demisec, dulce și de mai. Aceste sortimente de  pelin trebuie să fie la gust puțin amărui, aromate și să provoace apetitul. Vinul pelin este un bun aperitiv și este băut cu plăcere, atât înainte de masă, cât și în timpul mesei. Vinul pelin trebuie să aibă o culoare porfirie.
Plantele se culeg când sunt în floare și se usucă. Se păstrează la loc răcoros, uscat. În general pentru 10 Litri de vin pelin se folosesc aproximativ 25 g plante și alte mirodenii aromate care se macerează.

Cum se prepară vinul pelin de mai?

Se pregătește mai întâi maceratul format din următoarele plante, flori și fructe, uscate, necesare pentru 10 litri vin pelin:
Rețetă vin pelin
IngredientCantitate
Floare de pelin20 g
Peliniță5 g
Sămânță de coriandru2 g
Cuișoare2 g
Rădăcini de iris2 g
Scorțișoară5 g
Gutui1 bucată
Toate aceste plante se supun macerării, introducându-se într-o sticlă, după ce, în prealabil, au fost bine mărunțite. Se toarnă peste ele  de 45° sau  de vin. Se lasă spre macerare 4-6 zile, în care timp se agită și se mai adaugă alcool de 45° sau distilat dacă a mai scăzut nivelul, ca urmare a îmbinării plantelor și fructelor supuse macerării. Urmează scurgerea maceratului și o ușoară presare a plantelor. Tot maceratul se filtrează, după care e introdus peste 10 Litri vin ușor, foarte îndulcit.
Unii amatori fac macerația cu o cantitate mai mică de vin într-un vas potrivit, în care s-a introdus și alcoolul de 96° în cantitate de 200-250 ml. Se păstrează proporția între plante după rețeta arătată, dar se măresc cantitățile. În acest caz plantele și fructele (fără gutui), mărunțite, se pun în săculeți de pânză subțiri, introducându-se în vinul pregătit cu Alcool. Peste câteva zile (5-6), macerația este gata, se scot săculeții, se presează și se adaugă peste vin. Se pot folosi pentru macerații putini bine curățite și astupate sau borcane de sticlă în care se introduc săculeții cu plante.

Cum se prepară vinul pelin dulce?

Vinul pelin dulce se prepară din  supracopți. Se aleg boabele și se așează într-o putină sau vas. Se umple jumătate din vas cu boabe de , se presară floare de pelin și felii de gutui tăiate pe măsură ce se așează boabele. Se înfundă vasul cu capacul și se umple cu must dulce. Fermentația decurge încet. Vasul trebuie să fie amplasat într-o magazie, cramă, cu temperatură constantă. În primăvară se desfundă vasul, boabele se scot și se presează. Se filtrează și se dă în consum. Este un vin pelin aromat, dulceag-amărui foarte plăcut. Se servește la aperitiv sau la desert.
Macerarea plantelor se face în timpul fermentației alcoolice a mustului. După fermentare, vinul pelin se pritocește închis, se filtrează la timp.

Cum se prepară vinul pelin sec roșu?

Vinul pelin sec roșu se prepară prin amestecarea plantelor după rețeta pelinului de mai, într-un vas de fermentare deschis la gură (putină, tocitoare, butoiaș fără fund). Se adaugă în vas și boabele zdrobite de struguri negri pentru a fermenta pe boască, în scopul intensificării culorii. Când vinul a luat culoare se trage de pe boască. Mustul își continuă fermentarea în mod normal, în alte vase, ca la vinificația în roșu. Unii obișnuiesc să pună la pregătirea pelinului roșu, în timpul fermentării, pentru 10 Litri pelin, numai floare de pelin 40 g și peliniță 10 g, împreună cu o gutuie. Este o rețetă foarte reușită și un bun aperitiv.

Cum se prepară vinul pelin sec alb?

Vinul pelin sec alb se prepară după aceeași rețetă ca la pelinul roșu. Plantele de macerat se pun într-un săculeț și se atârnă cu o sfoară în vasul cu must în fermentație. Aroma de pelin trece în vin prin difuzie. Se degustă vinul în timpul fermentației și când se apreciază că este destul de amar se scoate săculețul, se storc plantele de macerat și se lasă fermentația să continue. Să nu se uite că acest vin pelin trebuie să fie mai amar, fiind un aperitiv.