In ogor propriu, se cultiva dupa legume fertilizate cu gunoi de grajd ca tomate, vinete , ardei.
In succesiune , cultura poate urma dupa salata, spanac, cartofi timpurii, varza timpurie.
Pregatirea terenului pentru cultivarea fasolei
Pentru cultura in ogor propriu, pregatirea terenului se face din toamna cand se sapa terenul, se fertilizeaza cu 75 kg/ ha (0,075 Kg / 10 m² ) de superfosfat si 75 kg/ ha sare potasica , care se vor incorpora adanc in sol.
Primavara se sapa si se marunteste bine solul si se mai aplica 50 kg/ ha azotat de amoniu (0,05 kg / 10 m² ).
Pe solurile imburuienate se aplica erbicidare cu diverse produse ( ex. Dual 500 EC – 3-5 l/ ha ; Treflan 24 EC – 3-5 l/ha ).
Daca utilizati samanta necertificata sau produsa in gospodarie, e bine ca inainte de semanat cu 2 – 3 zile , sa tratati samanta impotriva unor ciuperci patogene cu Dithane 4 g/ kg samanta ; Tiuran 75 PU – 4 g / kg samanta sau varianta Eco , hrean 100 g radacina la 1 l apa ( macerat cu care se trateaza semintele )
Semanatul se face cand in sol sunt temperaturi cuprinse intre 14 – 16 ° C, adica in perioada 15 – 20 aprilie in zonele de campie si 25 aprilie – 10 mai in zonele colinare.
Pentru cultura succesiva, semanatul se face in perioada 10. 06 – 01. 07 in zonele colinare si 10 – 20 . 07 in zonele de campie.
Cultivarele pitice se seamna la distanta intre randuri de 40 cm si la 4 – 5 cm intre plante pe rand iar cele urcatoare se seamana in cuiburi ( cate 2-3 seminte la cuib ) la 90 cm intre randuri si 40 – 50 cm intre cuiburi pe rand.
Adancimea de plantare este de 3 – 4 cm.
Se obtine o desime de 55 – 60 plante / 10 m² la cultivarul pitic
20 – 30 plante / 10 m² la cultivarul urcator
Cantitatea de samanta utilizata – 1 – 1,4 kg / 10 m² la fasolea oloaga
– 0,6 – 0,8 kg / 10 m² la fasolea urcatoare
Lucrari de intretinere la cultura de fasole
Se aplica 2 -3 prasile , cu sapa, pentru distrugerea buruienilor si spargerea crustei. Ultima prasila se face inainte de inflorit!
Pentru asigurarea unei rasariri uniforme, la cultura succesiva, se aplica o norma de udare de 0,3 m³ / 10 m²
La fasolea urcatoare se face raritul plantelor pe rand lasand cate 2 plante / cuib.
In zonele secetoase se aplica 3 – 4 udari prin aspersiune cu norma de 0, 3 – 0,4 m³ / 10 m² in perioada infloritului si la legarea pastailor.
Atentie! Irigarea se face dimineata in intervalul orar 6 – 8 si seara 18 – 19 pentru a nu provoca arsuri plantelor!
Pentru cultivarele urcatoare este necesara lucrarea de tutorare / palisare . Pe suprafete mai mari plantele se paliseaza pe spalier inalt format din araci distantati la 4 – 5 m intre ei si o sarma fixata la partea superioara a acestora. La baza fiecarei plante se leaga o sfoara lunga care se intinde si se leaga la capatul celalalt de sarma spalierului. Plantele se vor infasura ( pe masura ce cresc ) pe aceasta sfoara care le va sustine.
Pe suprafete mici se utilizeaza araci de 2 – 2,5 m pentru fiecre planta in parte.
Prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor fasolei
Ca si boli fecvente, in cultura fasolei intalnim:
mozaicul comun, mozaicul galben, arsura bacteriana, antracnoza, putregaiul cenusiu
Ca tratamente se pot utiliza urmatoarele substante:
- Turdacupral – 0,5 %,
- Captadin 50 PU – 0,2 %
Macerat de coada calului ( Equisetum arvense ) 1kg planta la 10 l apa la care se poate adauga 0,3 % sapun de casa ( facut din uleiuri vegetale sau grasimi animale )!!! Nu utilizati sapun din comert, facut din chimicale !!!
Maceratul de mai sus se dilueaza de 5 ori si se administreaza cu o pompa pe toata planta , tot timpul anului. Se poate utiliza si la alte culturi.
Acest macerat fortifica plantele si tine bolile criptogamice la distanta.
Dintre daunatori ai fasolei paduchele negru al sfeclei ( Aphis fabae ) colonizeaza frunzele , lastarii, florile si pastaile, le inteapa si le suge seva debilitand planta.
Ca si substante folosite: Carbetox 37 EC – 0,4 % , Fastac 10 EC- 0,03 % , maceratul de coada calului combate si el bine afidele si acarienii.
Insecticid facut din 150 – 300 g sapun de casa ( fara chimicale in el , nu confundati cu soda caustica ce este absolut necesara la prepararea sapunului dar care nu se regaseste in produsul final !!! ) la 10 l apa.
Recoltarea fasolei
Recoltarea se face manual , pe masura ce pastaile se formeaza. Recoltarea se face dimineata devreme sau seara deoarece pastaile se deshidrateaza foarte usor.
Se pot pastra timp de 12 – 14 zile la o temperatura de 7 – 10 ° C si o umiditate de 85 – 90 %.
Atentie! Cititi indicatiile de pe flacon si preparati solutia conform prospectului , a numarului de plante sau a suprafetei. La aplicarea tratamentului utilizati echipament de protectie : ochelari de protectie, masca, pelerina de ploaie cu gluga, manusi din cauciuc.! Dupa fiecare tratament spalati bine vermorelul! Pastrati produsele fitosanitare in ambalajele originale in loc uscat si racoros, sub cheie! Incercati sa utilizati produse prietenoase cu mediul si nu uitati sa va spalati pe maini!
Autor : Diana Chetreanu
Inginer horticultor