Incalzire solar este un subiect tot mai cautat de legumicultori odata cu inceperea sezonului rece, in special de cei care au in plan continuarea activitatii agricole si pe perioada iernii.
Chiar daca solarul de legume este o idee de afaceri cu mult potential, generarea unor costuri suplimentare pe perioada rece poate crea relativ rapid dificultati financiare agricultorului. De aceea, in acest articol vom vedea cum putem incalzi eficient un solar.
Incalzire solar: pe ce sisteme ne putem baza
In cazul in care avem in plan realizarea unui solar si dorim sa investim si intr-un sistem de incalzire pentru acesta, specialistii in legumicultura recomanda folosirea centralelor termice solide, care utilizeaza lemne sau resturi de la plante. Exista posibilitatea ca acestea sa functioneze inclusiv pe aer cald sau apa calda. In general, nu sunt recomandate sistemele de incalzire solar pe gaz sau cele electrice.
Un producator din Galati recomanda de exemplu utilizarea unui cazan pe lemne si calorifere de tip teava, mai groase, puse sub rasaduri sau sub mesele pe care se afla rasadurile in tavi.
Inca o optiune ar presupune montarea a unui acumulator de caldura, de exemplu un cazan de apa bine izolat, care sa incalzeasca spatiul protejat, mai ales noaptea, prin caldura acumulata.
Incalzire solar: acopera spatiile prin care poti pierde caldura
O buna parte din eficientizarea procesului de incalzire a unui solar este data de gestionarea pierderilor de caldura. Putem sa acoperim spatiile prin care pierdem caldura cu spuma izolatoare. Astfel, este important sa stabilim intervale de verificare a spatiului protejat pentru a ne asigura ca nu exista orificii prin care poate intra aerul rece.
Cum mai putem pastra caldura – incalzire solar
Mai exista o metoda, spun fermierii cu experienta, prin care se poata pastra caldura pe timpul iernii. Mai exact este vorba de stocarea caldurii cu ajutorul apei. Se pot folosi doia butoaie, inchise la culoare, pline cu apa. Pe timpul zilei, acestea vor atrage cel mai mult lumina solara si apa se va incalzi. Caldura acumulata ziua va fi eliberata pe parcursul noptii.
Incalzire solar: utlizarea unor invelitori horticole
Pentru a putea proteja cat mai bine plantele, mai ales in noptile deosebit de friguroase, se recomanda si utilizarea unor invelitori horticole. Acestea, pe parcusul zilei, trebuie indepartate, pentru a permite plantelor sa primeasca lumina solara.
Specialistii sunt de parere ca sticla in dublu strat are cel mai bun randament de izolare a serei, chiar daca aceasta varianta este si cea mai costisitoare. Pentru solutii mai convenabile mai ales economic se recomanda plasticul de protectie, cu o durata de 3-4 ani.
Incalzire solar: diversificare surselor de caldura
Pentru a preveni situatiile in care sursa de caldura nu poate fi utilizata din motive independente de noi (pana de curent), este de preferat sa avem o alta sursa de incalzire a solarului ca alternativa.
Se pot merge pe variante duale precum electric-gaz sau electric lemne, cu conditia ca varianta gaz-lemne sa nu fie dependenta de energia electrica, iar circulatia apei din rezervor sa fie facuta cu o pompa alimentata de un acumulator.
Incalzire solar: ventilarea
Un alt aspect deosebit de important pentru dezvoltarea in bune conditii a plantelor iarna este si ventilatia. In lipsa unei bune ventilatii exista riscuri majore de transmitere a bolilor.
Se recomanda aerisirea de la primele ore ale diminetii, mai ales daca avem soare, pentru a scapa in acest fel si de condens. Trebuie sa avem grija sa inchidem gurile de ventilatie inainte de apus, pentru a nu pierde caldura acumulata ziua.
Agricultorii care doresc sa cultive in spatii protejate pot accesa si fonduri europene nerambursabile in cadrul Submasurilor 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, cat si prin Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din PNDR 2014-2020.
Incalzire solar: spatiile protejate semi-ingropate
Cativa legumicultori recomanda si serele semi-ingropate, care se construiesc in general la 1,5 metri adancime, neavand nevoie de surse alternative de incalzire. Potrivit unor fermieri, costurile de exploatare sunt de aproape 60 de ori mai mici fata de spatiile protejate traditionale. De asemenea, si costurile de productie sunt mult mai mici.