Doctorul Plantelor: Komplet® 560 SC Erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de cereale de toamnă (grâu, orz, triticale, secară)

vineri, 19 noiembrie 2021

Komplet® 560 SC Erbicid postemergent pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de cereale de toamnă (grâu, orz, triticale, secară)

 

MOD DE ACŢIUNE

Komplet 560 SC este un erbicid utilizat în postemergență timpurie cu activitate în principal radiculară, conţinând substanţele active flufenacet și diflufenican. Flufenacet actionează ca inhibitor al diviziunii celulare. Substanța activă este preluată prin sistemul radicular și hipocotil, fiind transportată la țesuturile meristimatice ale rădăcinilor și ale lăstarilor tineri, ceea ce duce la dereglări în țesuturi, stoparea creșterii și în final moartea buruienilor. Substanţa activă diflufenican acționează foliar și parțial sistemic, fiind transportată către meristeme. Buruienile afectate se albesc, se îngălbenesc, apoi se necrozează și mor. Umiditatea din sol influenţează pozitiv efectul erbicidului.

Cultură
Organism țintăDoză
Cereale de toamnă: grâu, orz, triticale, secarăBuruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale0,4-0,5 l/ha

MOD DE UTILIZARE

Komplet 560 SC se utilizează în culturile de cereale păioase de toamnă (grâu, orz, triticale, secară) cu scopul de a preveni și a reduce competiția plantelor de cultură cu buruienile răsărite sau în curs de răsărire din primele faze de vegetație. Komplet 500 SC se aplica cu doza de 0,4-0,5 l/ ha, toamna, postemergent timpuriu, de la rasarire respectiv de la aparitia primelor frunze pana la faza de 3 frati vizibili. Doza mai mare se utilizează pe soluri cu conținut ridicat de humus și/sau pe cele cu un grad ridicat de îmburuienare. Se aplică 1 tratament pe an pe cultură. Cantitatea de apă recomandată este de 200-300 l/ha.

SPECTRU DE COMBATERE

Buruieni monocotiledonate: iarba-vântului (Apera spica venti).
Buruieni dicotiledonate anuale: traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), spanac sălbatic (Chenopodium album), fumăriță (Fumaria officinalis), lungurică (Galeopsis tetrahit), turiţă (Galium aparine), sugel puturos (Lamium purpureum), mușeţel (Matricaria chamomilla), mușețel nemirositor (Matricaria inodora), nu-mă-uita (Myosotis arvensis), mac roșu de câmp (Papaver rhoeas), hrișcă urcătoare (Polygonum convolvulus), ridiche sălbatică (Raphanus raphanistrum), rocoină (Stellaria media), ventrilica (Veronica spp.), măzăriche (Vicia villosa), viorele de ogoare (Viola arvensis), ciocul-berzei (Geranium spp.).
Samulastra: 
samulastră de rapiță (de toamnă).