Doctorul Plantelor: Laudis® OD 66 Erbicid postemergent pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de porumb

vineri, 19 noiembrie 2021

Laudis® OD 66 Erbicid postemergent pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de porumb

 

Laudis® OD 66

Erbicid postemergent pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate și monocotiledonate anuale din culturile de porumb

Substanță activă: tembotrione 44 g/l +
+ isoxadifen-etil (safener) 22 g/l
Formulare: OD (dispersie în ulei)
Cuvânt de avertizare: Atenție!
Certificat omologare nr. 2848/6.11.2009

MOD DE ACŢIUNE

Laudis este un erbicid de tip foliar ce conține substanța activă tembotrione dintr-o nouă grupă chimică. Absorbția în plantă este rapidă, la maxim o oră de la aplicare. Prezintă dublă acțiune sistemică, fiind distribuit ascendent și descendent în toate organele până la punctele de creștere. Simptomul specific de albire a țesuturilor este vizibil la 3-5 zile după aplicare, urmat de necrozarea buruienilor în circa 2 săptămâni după erbicidare. Formularea OD mărește aderența și capacitatea de pătrundere în plantă.

Porumb

MATERIALE:

MOD DE UTILIZARE

Laudis se aplică în postemergență pentru controlul buruienilor dicotile și monocotile anuale, începând din stadiul de 2 frunze până în stadiul de 8 frunze al culturii de porumb. Doza de aplicare este de 2-2,25 l/ha, în funcție de gradul și spectrul de infestare cu buruieni. Momentul optim de aplicare în relație cu dezvoltarea buruienilor este atunci când dicotiledonatele sunt în faza de 2-4 frunze, iar monocotiledonatele anuale până la începutul înfrățitului. Volumul de soluție recomandat: 200-400 l/ha.
Laudis® OD 66 prezintă o excelentă toleranţă faţă de cultura porumbului pentru boabe, siloz, porumb zaharat și de floricele.

SPECTRU DE COMBATERE

Principalele buruieni dicotiledonate combătute:  teișor (Abutilon theophrasti), știr (Amaranthus retroflexus), iarba pârloagelor (Ambrosia artemisiifolia), lobodă (Atriplex patula), traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris), spanac sălbatic (Chenopodium album), talpa gâștei (Chenopodium hybridum), albăstriță (Centaurea cyanus), ciumăfaie (Datura stramonium), lungurică (Galeopsis tetrahit), busuioc sălbatic (Galinsoga parviflora), zămoșiță (Hibiscus trionum), sugel puturos (Lamium purpureum), mușețel (Matricaria spp.), troscot (Polygonum aviculare), iarbă roșie (Polygonum lapathifolium), ardeiul broaștei (Polygonum persicaria), ridiche sălbatică (Raphanus raphanistrum), muștar sălbatic (Sinapis arvensis), zârnă (Solanum nigrum), rocoină (Stellaria media), punguliță (Thlaspi arvense), cornuți (Xanthium strumarium). Pălămida (Cirsium arvense) este controlată dacă se află în stadiu de vegetație foarte mic și nu este buruiană predominantă în sola respectivă.

Principalele buruieni monocotiledonate combătute: meișor (Digitaria sanguinalis), iarbă bărboasă (Echinochloa crus-galli, Eryochloa villosa), mei (Panicum miliaceum), mohor (Setaria faberi, Setaria viridis), costrei din sămânță (Sorghum halepense).