Doctorul Plantelor: Soiuri de legume romanesti pe care multi le cauta si putini le mai cultiva

sâmbătă, 24 noiembrie 2018

Soiuri de legume romanesti pe care multi le cauta si putini le mai cultiva



M-am gandit sa abordez acest subiect fiindca exista foarte multe solicitari de seminte de legume romanesti, multe din ele gasindu-se doar la banca de gene sau la cativa fermieri batrani care au stiut sa le pastreze dar care nu mai au o denumire anume.
Ca sa poata fi diferentiate au primt denumiri dupa locul unde au fost gasite sau le-au fost date denumiri codificate (de catre cei care le-au gasit si le-au inmultit) din litere si cifre, literele reprezinta prescurtarea judetului de provenienta.
Scotocind diverse materiale pentru a va prezenta cateva din legumele roamensti cultivate odinioara am dat peste cineva din zona Buzaului care s-a hotarat sa testeze si sa cultive soiuri de legume romanesti asa ca majoritatea soiurilor prezentate sunt specifice bazinului legumicol Buzau dar am gasit soiuri vechi si din Moldova, Cluj.
Rosia oloaga de Buzau, crestere determinata, viguroasa, rezistenta la boli, pielita subtire dar rezistenta la transport, gust placut, dulce, zeama putina, fructe mari 200 – 300 g / buc.
rder-box; color: #333333; font-family: sans-serif; font-size: 18px; margin-bottom: 1.41575em; text-align: justify;"> Rosie buzoiana oloaga, crestere determinata, rezistenta la seceta si daunatori. Fruct rotund de marime medie 100 g/buc. Gust dulce, soi destinat industrializarii, este excelent pentru pasta de tomate si sucuri.
Rosii cherry traditionale, desi sunt specifice Italiei iacata ca avem si noi rosii tip cireasa cu fructe mici 2-3 cm in diametru. Plante cu crestere nedeterminata foarte rezistente si foarte productive.
Rosia gogosar – jud. Buzau, crestere nedeterminata, fructe cu forma neregulata, se aseamana cu un gogosar,de culoare rosie, gust dulce, placut si zeama putina.
Rosia de Sahateni (Jud Buzau), este o rosie cultivata in localitatea Sahateni, fructul are forma unui ardei cu 3 muchii, este alungita, carnoasa.
Solanum sisymbrifolium, crestere nedeterminata, este varietatea salbatica a tomatei, planta prezinta spini pe tulpina si pe petioli. Prezinta o buna rezistenta la seceta, boli si poate fi utilizata ca portaltoi pentru a crea alte soiuri cu rezistenta. Da, ati citit corect  tomatele se altoiesc, este o metoda moderna de a obtine plante cu fructe de o anumita marime, greutate, culoare, gust si cu anumite rezistente la boli, daunatori, seceta.
Rosie Inima de bou – jud. Buzau, plante cu crestere nedeterminata, fructele necoapte au culoare alb-verzui apoi se coloreaza in rosu, greutatea poate depasi 500 g / buc. In faza de rasad hipocotilul este roscat, prezinta pubescenta. Se lasa cam 5-7 inflorescente / planta.
Tomate SM 340 – jud. Satu Mare, crestere nedeterminata, fructe de marime medie, culoare rosie, gust placut.
Tomate SJ502 – jud. Salaj, varietate traditional locala cu crestere nedeterminata. Rezistenta la mana, fructe de marimea 5 – 8 cm, culoare rosie, gust usor acidulat, aromat si foarte suculente.
Tomate Hostezene – jud. Cluj, soi foarte vechi, crestere nedeterminata, fructe de dimensiuni mari, aplatizate, culoare rosu intens, gust dulce, aromat.
Tomate CJ 358– jud. Cluj, crestere nederminata, fructe de dimensiuni mari 5 – 9 cm cu forma de inima de bou, gust dulce, specific si foarte suculente.
Tomate albe – jud. Buzau, crestere nedeterminata, fructe cu forma aplatizata, de dimensiuni mari 6 – 9 cm, culoare galben – pal, fructe parfumate, gustoase, neacide, dulci si foarte zemoase.
Tomate AB343 – jud. Alba, crestere nedeterminata, rasadul este pubescent. Planta are in medie 9 fructe. Fructele  necoapte au culoare alb- verzui iar dupa coacere au culoarea rosie. Forma este aplatizata cu zona pedunculara adancita, diametru 10 cm, g = 380 g/ buc. Gust dulce. Sensibila la mana.
sursa foto:https://modernbuyer.ro