Plantatia de coacaze prezinta numeroase avantaje pentru cei care vor sa dezvolte o afacere in zona rurala. In primul rand, o asemenea cultura poate fi exploatata circa 12 ani, iar profitul brut obtinut la hectar este mult mai mare ca la alte specii pomicole.
Recuperarea investitiei este posibila in doar 4 ani. Recoltarea coacazei este posibila atat manual cat si mecanizat cu combine speciale. De asemenea, cererea pentru catina este una constanta si chiar in usoara crestere, atat intern cat mai ales international.
Plantatia de coacaze negre este o investitie pe termen lung, care poate fi exploatata 10-12 ani. Durata exploatarii eficiente depinde de corectitudinea infiintatii culturii si ingrijirea ei mai ales in primii 2-3 ani.
Infiintarea unei plantatii de coacaz
Odata cu desfundatul (la o adancime de 30-40 cm), in sol se incorporeaza 60-80 de tone de ingrasaminte organice, la hectar. Perioada de plantare cea mai buna este toamna.
Se planteaza in gropi de 40/40/40 cm, iar in pamantul care va fi introdus in groapa se amesteca bine 5-6 kg de gunoi bine fermentat, 30-40 grame superfosfat, 20-25 grame sare de potasiu si 15-20 grame azotat de amoniu. Dupa ce groapa s-a umplut cu pamant se toarna 6-8 litri de apa. Dupa plantare tulpinile butasilor se scurteaza la 2-3 muguri.
Intretinerea solului
Aceasta se realizeaza prin intretinerea pamantului ca ogor negru, sau cultivat cu diferite plante. Ogorul negru este cel mai folosit, cu deosebire in zonele cu precipiratii putine, deoarece prin mobilizarea solului se distrug buruienile si se pastreaza mai bine apa in sol.
Ogorul negru se mentine prin cultivarea solului vara de 3-4 ori si prin mobilizarea solului la 14-16 cm, toamana, dupa caderea frunzelor. Pe terenurile cu posibilitati de irigare in primii 2 ani de la plantare intervalele intre randuri pot fi cultivate cu plante de talie mica, precum cartoful, sfecla, morcovul, mazarea, fasolea pentru pastai.
Irigarea plantatiei de coacaz
Este necesara mai ales in zonele cu mai putin de 650 mm precipitatii atmosferice. Se uda mai des, dar cu norme de udare mici (200-300 m.c. apa/ha), astfel ca solul sa fie umectat pana la adancimea de 30-40 cm. Se aplica un udat cu doua saptamani inainte de inflorit (daca primavara este secetoasa), un alt udat cu 15-20 zile inainte de recoltare. Apoi inca 1-2 udari in august, septembrie.
Cele mai raspandite boli sau daunatori ai coacazului: fainarea coacazului, antracnoza, rugina coacazului, sfredelitorul tulpinilor, paduchii de frunze.
Recoltarea coacazului
Recoltarea are loc la sfarsitul lunii iunie si dureaza 10-12 zile. Recoltarea se face manual sau cu combine speciale productive carora este de 98 ori mai mare decat cea manuala. In aceste conditii si la temperatura de 3-5 grade suporta un transport de 6-8 ore in ambalaje de 5-6 kilograme si pana la 12 ore in ambalaje de 0,5-1 kg. Marimea stratului de fructe in ambalaje mai mari de 4-8 kg nu trebuie sa depaseasca 12 cm, pentru asigurarea unei pastrari mai indelungate.